Мнения
Expert-Grup: Persoanele care au contribuit financiar la realizarea PNG trebuie recunoscute investitori
Experții centrului analitic independent recomandă să fie luate măsuri de protejare a intereselor locuitorilor – investitori ai Moldovei, care
au investit în construcția gazoductelor, şi au exprimat îngrijorarea în raport cu faptul că
Programul național de gazificare și toate documentele conexe privind extinderea rețelelor de distribuire a gazelor, aprobate de Guvern în anii 2001-2002, nu fac lumină privind sursa de finanțare a acestor investiții.
Informațiile despre acest lucru sunt vagi. Experții insista ca autoritățile să adopte implementarea foii de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii PNG, și beneficierea deplină de pe urma calității de investitor. În analiza experților se subliniază că programul conține un capitol separat privind sursele de finanțare, însă nu au fost prevăzute mecanisme pentru înregistrarea statului investitorilor privați.
Potrivit economiștilor, în lipsa unui statut de proprietate a infrastructurii, care a fost construită din sursele oamenilor, există riscul că acest gazoduct poate ajunge la persoane terțe. În același timp, asociațiile sau grupurile de consumatori care și-au înregistrat dreptul la proprietate pentru acest gazoduct plătesc același preț la gaze ca și alți consumatori, fără compensarea investițiilor făcute. Cheltuielile pentru reparația capitală a gazoductelor, care sunt construite pentru cetățeni și autoritățile locale nu sunt incluse în tarif și în acest scop nu sunt acumulate mijloace separate.
Pentru depășirea acestei situații, Exper – Grup propune pași concreți. În primul rând, experții recomandă inventarierea și actualizarea datelor despre infrastructura construită în cadrul programului național de gazificare. Evaluarea urmează să fie efectuată individual, pentru fiecare localitate în parte. De asemenea, este necesară constituirea unei societăți investiționale, care să preia toate activele respective, emițând titluri de valoare investitorilor, proporțional valorii actualizate a patrimoniului depus în societate. Respectiva societate investițională urmează să reprezinte interesele investitorilor în celelalte etape ale procesului. Ulterior, se recomandă reconcilierea evaluării activelor de distribuție ale întreprinderilor afiliate S.A.”Moldovagaz” și ale societății investiționale sus-menționate de către un evaluator independent.
Notă: activele de distribuție ale S.A.”Moldovagaz” au fost reevaluate ultima dată în 2008 și la fel necesită o actualizare a valorii, în special în contextul restructurării corporative și fuzionării întreprinderilor de distribuție. În paralel trebuie finalizat procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii în cadrul PNG și crearea mecanismelor prin care aceștia să poată beneficia de investiția efectuată și stabilirea unui mecanism de identificare și înregistrare a acționarilor primari.
După finalizarea procesului de înregistrare primară, acțiunile societății investiționale urmează a fi admise la tranzacționare liberă pe piața de capital. Potrivit experților, acest model va permite crearea condițiilor legale pentru stabilirea investitorilor, care au contribuit la dezvoltarea rețelei de distribuție a gazelor naturale, ce asigură egalitatea social – economică. Toți investitorii vor avea o sursă suplimentară de venit, dar și pârghii de influență asupra distribuitorului național de gaze naturale. Sistemul de gazificare va intra în circuit economic normal și vor fi formați noi participanți ai pieței de capital, importanți și activi.
via | infomarket.md
1466 просмотры
Дата публикации:
19 Июнь /2017 12:23
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
Moldovagaz | Expert-Group | investiţii | acţionari | infrastructura tehnica
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии