Мнения
Șapte consecințe neașteptate ale reducerii prețului la petrol
Prețul la petrolul marca Brent și WTI este în scădere continuă în ultimele cinci luni. O reducere cu un termen atât de îndelungat a fost înregistrată în perioada crizei financiare din 2008. Evident că reducerea prețului la petrol reprezintă un pericol pentru economia țărilor exportatoare de petrol, dar este un factor favorabil pentru consumatori și pentru țările importatoare. Însă există și consecințe care nu sunt atât de evidente.
1. Creșterea consumului. Consumatorii vor cheltui mai puțin pentru transport și vor avea mai mulți bani pentru alte cheltuieli, fapt ce ar trebui să stimuleze consumul și să ducă la creștere economică. Astfel transportarea bunurilor va fi mai ieftină, ce ar trebui să ducă teoretic la o reducere a prețurilor, scrie euronews.com.
2. Bani în plus pentru țările în curs de dezvoltare. Țările importatoare de produse petroliere vor obține beneficii economice directe care se vor reflecta asupra balanței lor comerciale. Țările precum India, care importă 75% din produsele petroliere, vor plăti cu mult mai puțin pentru aceste produse, ceea ce îi va ajuta să reducă deficitul balanței comerciale a țării.
3. Reducerile vor tăia din beneficiile în unele state? Marii exportatori de petrol precum Rusia și Venezuela se bazează pe veniturile obținute din vânzarea petrolului și oferă astfel un sprijin sistemului social. Există un pericol ca din acest motiv să fie afectat serviciul de asistență medicală, socială precum și educația.
4. Concedieri în sectorul energetic. Oricine care lucrează în sectorul petrolier sau pentru companiile care au tangențe cu acest sector va fi nervos. Reducerea prețului la petrol înseamnă mai puțini bani câștigați de companii, ce va provoca o reducere a cheltuielilor companiei. În acest an se așteaptă concedieri masive în companiile petroliere.
5. Mai puține investiții în energia verde. Pe măsura scăderii prețurilor la petrol, scade și necesitatea căutării de resurse energetice alternative. Se așteaptă mai puține investiții în domeniul energiei regenerabile, fiindcă aceste proiecte vor deveni mai puțin rentabile față de cele legate de sursele de energie tradițională.
6. Trafic mai mare. Prețurile mai mici vor duce la faptul că oamenii vor fi dispuși să circule mai mult, ceea ce înseamnă mai multe ambuteiaje și mai multă poluare a mediului. Precum și posibilitatea producerii mai multor accidente de circulație.
7. Schimbarea vectorului geopolitic. Odată cu scăderea prețului la petrol țările care au fost foarte influente datorită resurselor petroliere pe care le au vor trebuie să-și revadă relațiile externe. În același timp, națiunile dependente de statele bogate în petrol vor avea mai multe posibilități de negociere.
via | agora.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1452 просмотры
Дата публикации:
19 Январь /2015 11:43
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
petrol | preț la gaz | preţuri | Brent
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии