Новости
Modernizarea birourilor vamale de frontieră: îmbunătățirea condițiilor de efectuare a controlului vamal conform cerințelor internaționale
Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, au implementat Proiectul „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești. Obiectivul proiectului vizează modernizarea birourilor vamale de pe teritoriul României și Republicii Moldova și îmbunătățirea condițiilor de efectuare a controlului vamal conform cerințelor internaționale.
Astăzi, 21 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă au fost prezentate rezultatele acestui proiect.
După cum a menționat șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, proiectul de dezvoltare a celor 6 birouri vamale, în primul rând, are ca scop micșorarea timpului de traversare a frontierei.
Rezultatele sunt vizibile, dar ținând cont de fluxul mare de cetățeni, urmează în continuare să dezvoltăm infrastructura, pentru a face față la toate problemele cu care ne confruntăm la moment la frontieră. Dacă să ne referim la etapele finalizate pe partea Republicii Moldova, de exemplu, postul vamal Giurgiulești a avut o intervenție mai mică, dar au fost ajutate anumite carențe. Postul vamal Leușeni a avut o intervenție mai mare, fiind construite piste noi de control, ajustate încăperile de serviciu, dezvoltată infrastructura pentru a face față la un flux mai mare de cetățeni la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Postul vamal Sculeni este un proiect mai mare – un proiect de infrastructură cu o reinginerie completă, vorbim aici despre o extensie, practic a fost reconstruit din nou. Postul vamal Sculeni este într-un proces de extindere a spațiului și modernizare a clădirii administrative, construcția unor noi pavilioane, majorarea numărului pistelor de control vamal, fiind construite 7 piste noi, construcția platformei de scanare, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare. Proiectul de reconstrucție a acestui punct vamal a durat mai mult de un an, iar acum suntem la ultima etapă. Următorul obiectiv este postul vamal Cahul, unde ne dorim o extensie mult mai mare, pentru a asigura facilitarea traversării cetățenilor, ținând cont de situația din regiune, avem un flux mare de persoane, inclusiv din Ucraina, care tranzitează teritoriul Republicii Moldova, a adăugat șeful Serviciului Vamal.
Astăzi facem totaluri la un proiect destul de ambițios pentru noi, realizat într-o cooperare comună, atât a colegilor din cadrul Serviciului Vamal, din Agenția Fiscală Română, dar și din echipa delegației UE, care au acordat tot suportul necesar în implementarea proiectului. A fost un proiect care a trecut prin provocări, mai ales în contextul procesului de integrare UE și actualizării legislației în domeniul vamal. În primul rând, vorbim despre de comoditatea agenților economici, pentru că ei sunt cei care urmează să valorifice la justa valoare beneficiile proiectului, a menționat la rândul său, secretara de stat a Ministerului Finanțelor, Olga Golban.
Principalele rezultate scontate ale proiectului constau în: reabilitarea clădirilor punctelor de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni și dotarea cu facilitățile necesare în scopul îmbunătățirii condițiilor de lucru pentru funcționarii vamali implicați în activitățile de control vamal; dotarea cu echipament specializat de control vamal și sisteme de monitorizare și supraveghere pentru crearea de condiții tehnice optim de derulare a procedurilor de control vamal; modernizarea și extinderea rețelei de infrastructură rutieră și de control a posturilor vamale respective, în vederea îmbunătățirii capacității de trecere a frontierei etc.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, bugetul total al proiectului este de 10.000.000,00 euro.
Precizăm, proiectul a avut ca termen de implementare intervalul iunie 2019-iunie 2022 (36 luni), însă urmare a tergiversării generate de situația pandemică și conflictual din regiune, perioada a fost extinsă până la finele anului curent.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
609 просмотры
Дата публикации:
21 Декабрь /2023 14:32
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
posturi vamale
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии