Новости

Moldova va aplica principiul recunoașterii reciproce a produselor comercializate în mod legal în statele membre ale UE

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat proiectul legii privind recunoașterea reciprocă a produselor comercializate în mod legal în statele membre ale Uniunii Europene, care are drept scop facilitarea liberei circulații a mărfurilor între UE și Moldova, pentru mărfuri care nu se supun legislației de armonizare a UE.

 

În linii generale proiectul vizează eliminarea obstacolelor din calea comerțului dintre RM și statele membre UE care decurg din existența unor norme tehnice naționale pentru mărfuri care pot fi divergente. În acest sens, se propun un șir de proceduri de urmat de către autoritățile competente atunci când iau, sau intenționează să ia, o decizie administrativă adresată agenților economici care ar împiedica libera circulație a unor mărfuri comercializate în mod legal într-un stat membru UE.

 

În scopul realizării măsurilor preconizate, se prevede stabilirea unor puncte de informare despre produse, la nivelul autorităților publice centrale și anume: ministerele Dezvoltării Economice și Digitalizării, Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mediului, Afacerilor Interne, Sănătății, Agriculturii, dar și Industriei Alimentare și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Totodată, MDED va fi desemnat în calitate de autoritate națională pentru coordonarea aplicării noilor prevederi.

 

Conform proiectului, reglementările acestuia se vor aplica mărfurilor de orice tip, inclusiv produselor din domeniul agriculturii și pescuitului, precum și deciziilor administrative emise sau care urmează să fie emise de autoritățile administrației publice și/sau alte instituții abilitate prin lege cu funcții de emitere a acestora, în legătură cu orice astfel de mărfuri care sunt comercializate în mod legal într-un stat membru UE.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția autorului, producătorul mărfurilor sau al mărfurilor de un anumit tip, care vor fi sau care urmează să fie puse la dispoziție pe piața RM, va putea elabora o declarație voluntară de comercializare legală de mărfuri în scopul recunoașterii reciproce („declarația de recunoaștere reciprocă”) pentru a demonstra autorităților competente naționale că mărfurile de acel tip sunt comercializate în mod legal într-un stat membru al UE.

 

Totodată, sunt prevăzute și condițiile suspendării temporare a accesului pe piață. Astfel, autoritatea competentă națională va putea suspenda temporar punerea la dispoziție a mărfurilor în următoarele cazuri: în condiții de utilizare normale sau previzibile în mod rezonabil; când mărfurile reprezintă un risc grav la adresa securității sau a sănătății persoanelor sau a mediului, chiar și fără efecte imediate; care necesită o intervenție rapidă din partea autorității competente sau punerea la dispoziție a mărfurilor sau a mărfurilor de acel tip pe piață este, în general, interzisă pe motive de moralitate publică sau de securitate publică.

 

Se propune ca noua lege să intre în vigoare la 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial și să fie abrogată la data aderării RM la UE.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

303 просмотры

Дата публикации:

25 Октябрь /2024 07:42

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

circulatia marfurilor | acord de comerț liber cu UE | activitate de comert

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon