Аграрный сектор

Noi principii de subvenționare în agricultură și mediul rural

Proiectul noii legi cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost aprobat de către Parlament în lectura a doua în cadrul ședinței plenare din 31 martie anul curent. De menționat, că principiile subvenționării în agricultură au fost revizuite în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară-candidat pentru aderare la UE, precum și a angajamentelor internaționale asumate de țara noastră privind apropierea graduală a normelor naționale cu cele ale Politicii Agricole Comune.

 

Totodată, anterior Guvernul a anunțat necesitatea realizării unui șir de acțiuni care ar modifica principiile de distribuire a mijloacelor Fondului național de dezvoltarea a agriculturii și mediului rural (în continuare – Fond) și ar extinde suportul statului pentru producătorii mai mici, inclusiv pentru activităţile cu valoare adăugată şi sectoarele conexe. Se preconizează că aplicarea noilor reglementări va spori și responsabilitatea Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) în vederea distribuirii în mod echitabil și la timp a subvenţiilor.

 

Conform proiectului aprobat, subiecți ai subvenționării în agricultură și mediul rural vor fi fermierii, care se propune a fi clasificați în mai multe categorii:

 

  • fermier micro – fermier care are cel mult 9 salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 18 mil. lei;
  • fermier mic – fermier care are cel mult 49 salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 50 mil. lei;
  •  fermier mijlociu – fermier care are cel mult 249 salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 100 mil. lei;
  • fermier mare - fermier care depășește cumulativ condițiile stabilite pentru fermierul mijlociu.

 

Totodată, în calitate de subiecți ai subvenționării vor fi persoanele juridice sau fizice care desfășoară activitate în mediul rural, alții decât fermierii; autoritățile administrației publice locale; grupurile de acțiune locală; organizațiile din domeniul cercetării și inovării, instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, Guvernul va putea identifica, printre subiecții subvenționării, anumite tipuri de subiecți pentru care se vor stabili măsuri/submăsuri de subvenționare și condiții de subvenționare mai favorabile.

 

Proiectul aprobat în lectura a doua prevede că resursele financiare ale Fondului se vor repartiza pentru următoarele forme de plați: în avans; postinvestiție; investiții pe etape; directe; complementare.

 

Mărimea Fondului se va stabili anual în legea bugetului de stat, iar distribuirea/redistribuirea mijloacelor acestuia între formele și măsurile de subvenționare vor fi aprobate de organul central de specialitate. Mijloacele financiare aprobate pentru proiectele selectate și neachitate de către AIPA pe parcursul anului de gestiune, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, se vor transfera pentru anul următor.

 

Noile reglementări cu privire la subvenționare vor intra în vigoare la data publicării în MO, concomitent, Legea nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural va fi abrogată.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1441 просмотры

Дата публикации:

31 Март /2023 11:59

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

mediul rural | fermierii | Subvenţiile în agricultură

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon