Новости

Noul Cod vamal va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024

Prevederile Codului vamal nr. 95/2021, în temeiul Legii nr. 40/2023 pentru modificarea unor acte normative, vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie anul 2024. Reiterăm, că până la publicarea Legii nr. 40/2023 se prevedea intrarea în vigoare a noului Cod vamal (CV) la data de 1 iulie anul curent.

 

Totodată, Legea nr. 40/2023 prevede completarea CV cu noi prevederi, inclusiv cu un articol nou ce va reglementa plasarea mijloacelor de transport sub regim vamal.

 

Astfel, art. 1611 va stabili că persoanele fizice şi juridice care vor obţine titlul de proprietate asupra mijloacelor de transport auto introduse pe teritoriul vamal vor fi responsabile pentru achitarea drepturilor de import dacă mijloacele de transport respective nu au fost vămuite. Mijloacele de transport auto care, la introducerea în RM, nu vor fi plasate într-un regim vamal nu vor putea fi înmatriculate la Agenţia Servicii Publice. Totodată, se va interzice înmatricularea primară a mijloacelor de transport auto, a caroseriilor şi a motoarelor prohibite.

 

În noile condiții înmatricularea de stat a mijloacelor de transport auto în temeiul titlurilor de proprietate se va efectua cu condiţia prezentării actelor vamale stabilite de Serviciul Vamal, care vor confirma autorizarea punerii mijlocului de transport în liberă circulaţie.

 

Se prevede că drept bază la calcularea termenului de exploatare a mijlocului de transport auto, a caroseriei şi a motorului se va lua în considerare anul de fabricaţie care se va stabili în baza datelor ce se conţin în certificatul de înmatriculare (paşaportul tehnic) şi în codul VIN (numărul de identificare al vehiculului). În cazul necorespunderii datelor din documentele de înmatriculare cu cele din codul VIN, drept bază se vor considera datele uzinei producătoare a vehiculului sau informaţia obţinută de la dealerii autorizaţi ai producătorilor de maşini.

 

În cazul în care o persoană va prezenta copii de pe documentele de înmatriculare, eliberate anterior de ţara exportatoare a vehiculului, şi vor exista suspiciuni privind anul de fabricaţie indicat în aceste copii, anul de fabricaţie se va stabili în baza datelor uzinei producătoare sau în baza informaţiei obţinute de la dealerii autorizaţi ai producătorilor de maşini. Dacă, prin aceste metode, nu se va puutea stabili anul de fabricaţie a vehiculului supus evidenţei în Registrul de stat al transporturilor, se va face menţiunea respectivă în sistemul informaţional al Serviciului Vamal.

 

Totodată, completările prevăd că introducerea şi plasarea sub orice regim vamal a anvelopelor din cauciuc uzate (poziţia tarifară 401220000), a deşeurilor, cu excepţia deşeurilor obţinute sau generate în urma activităţii rezidenţilor pe teritoriul zonelor libere, a resturilor şi a bavurilor de cauciuc nedurificat, chiar transformate în pulbere sau granule (poziţia tarifară 400400000), a părţilor şi a accesoriilor uzate pentru autovehicule, componente ale sistemelor de frânare şi de direcţie, de la poziţiile tarifare stabilite de Serviciul Vamal, vor fi interzise.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

3003 просмотры

Дата публикации:

23 Март /2023 09:53

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

modificarea legislatiei | Serviciul Vamal | Codul vamal

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon