Новости

Parlamentul a aprobat în a doua lectură proiectul legii taxei de stat

În cadrul ședinței plenare din 20 iulie anul curent Parlamentul a aprobat în lectura a doua proiectul legii taxei de stat, elaborat în vederea ajustării cadrului normativ în domeniul taxelor de stat, la necesitatea asigurării unui echilibru bugetar de asigurare a unui serviciu public calitativ și obligația cetățeanului care folosește acest serviciu.

 

Astfel, odată cu intrarea legii menționate în vigoare, cadrul legislativ va fi completat cu noțiunea „taxă de timbru” - suma percepută la contul instanței de judecată, de la persoanele fizice și juridice, pentru toate cauzele civile, de contencios administrativ, precum și pentru contestațiile împotriva procesului-verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale, nesusceptibilă de scutire, amânare sau eșalonare. Taxa de timbru nu se va percepe de la autoritățile publice și instituțiile publice în acțiunile care au ca obiect venituri publice.

 

Se va impune cu taxă de timbru fiecare acțiune, cerere sau act de procedură efectuat în primă instanță cât și în căile de atac. Deci, taxa de timbru se propune a fi încasată de către instanțele de judecată pentru unele cheltuieli legate de administrarea dosarelor.

 

Totodată, normele noi vor reglementa valoarea acțiunii în instanța de judecată; plata taxei de stat suplimentare; amânarea și eșalonarea plății taxei de stat (actualmente aceste reglementări sunt prevăzute în Codul de procedură civilă).

 

Legea conține două anexe unde sunt expuse cuantumurile taxei de stat și scutirile vizând plata taxei de stat. De menționat, că legiuitorul a modificat procentul de încasare a taxei de stat și eliminat plafonarea de 25 000 lei pentru persoanele fizice și 50 000 lei pentru persoanele juridice pentru cererile de chemare în judecată privitor la litigiile cu caracter patrimonial, cererile de contestare a unui titlu executoriu sau a unui alt document prin care încasarea se  produce în mod incontestabil. La fel, sunt introduce taxe de stat noi care vin să acopere caracterul complex a unui proces. Totodată, sunt prevăzute noi taxe care sunt instituite pentru a contracara amânările abuzive a ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces.

 

Conform estimărilor prealabile, implementarea normelor din proiect nu implică cheltuieli din bugetul de stat. Totodată, conform estimărilor autorilor, încasările la bugetul public național vor creste: pentru fiecare acțiune, cerere sau act de procedură efectuat în primă instanță – cu 23 mil. lei; pentru cererile în căile de atac, pentru cererile de contestare a actelor și acțiunilor executorului judecătoresc – cu 11 mil. lei; pentru eliberarea de către instanța judecătorească a copiilor (duplicatelor) de pe documente – cu 1,2 mil. lei. Introducerea taxei de timbru în bugetele instanțelor de judecată cât și a Curților de apel și Curtea Supremă de Justiție va asigura creșterea încasărilor în total cu aproximativ 17 mil. lei.

 

La data intrării în vigoare a legii analizate supra va fi abrogată Legea taxei de stat nr.1216/1992.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1175 просмотры

Дата публикации:

21 Июль /2023 07:58

Catalogul tematic

Новости

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon