Новости

Planul de creștere economică pentru Republica Moldova: între așteptări și implementare – ce trebuie de urmărit

Prioritățile economice ale Republicii Moldova pentru următorii ani, analizând conținutul și direcțiile de implementare ale Planului de Creștere Economică, precum și provocările și responsabilitățile ce revin instituțiilor publice și societății civile au   fost analizate în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova.

 

În context, reamintim că pe 9 mai, la Chișinău, a fost semnat Acordul privind Planul de Creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Documentul a fost semnat de comisara europeană pentru Vecinătate și Extindere, Marta Kos, și prim-ministrul Dorin Recean. Lansat de Comisia Europeană în octombrie 2024, Planul reprezintă cea mai amplă inițiativă de sprijin financiar și tehnic acordată de UE Republicii Moldova, având la bază trei piloni fundamentali:

  • creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova;
  • consolidarea accesului la piața unică a UE;
  • sprijinirea reformelor socio-economice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova.

 

Ținând cont de viitoarea agendă de reforme și de prioritățile în materie de investiții, mecanismul ar putea spriji măsuri precum: construirea de drumuri, prin finalizarea unei  noi linii electrice și începerea lucrărilor la altele două, pentru a conecta țara noastră la rețeaua de energie electrică a UE; subvenții pentru energie, îmbunătățirea accesului la finanțare și sprijin pentru 25 mii de întreprinderi, inclusiv afaceri de familie, integrarea RM în zona UE de rooming la tarife naționale și facilitarea accesului la internt pe bandă largă în zonele izolate ale țării etc.

 

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, a menționat: „Planul de creștere si, implicit agenda de reforme trebuie sa catalizeze schimbări structurale în economie care să faciliteze tranziția spre un nou model de creștere economică bazat pe valoare adaugată mai înaltă. Agenda de reforme adoptată de Guvern recent trebuie sa fie mai ambițioasă în acest sens și, respectiv, trebuie completată cu măsuri care să prioritizeze măsuri de suport pentru mediul de afaceri pentru investiții în procesarea materiei prime, creșterea nivelului de sofisticare tehnologică a proceselor de producție și implementarea standardelor europene la nivel de firme. Avem nevoie si de o agenda mai ambițioasă pe dimensiunea consolidării infrastructurii calității (mai multe laboratoare echipate), dar si a dezvoltării pieței de capital (dezvoltarea instrumentelor financiare, încurajarea venirii fondurilor de investiții, dezvoltarea fondurilor de pensii private)”.

 

La rândul său, Stanislav Ghilețchi, director adjunct pentru cercetare în cadrul IPRE, a adăugat:  „În forma sa actuală, lista indicativă de proiecte investiționale reflectă o încercare de concentrare a resurselor în domenii considerate prioritare: energie, mobilitate, dezvoltare regională și locală, agricultură  și securitate și afaceri interne. Identificarea acestor domenii cheie este un pas corect în direcția dezvoltării durabile, mai ales în condițiile în care Republica Moldova suferă de un deficit acut de proiecte majore cu impact transformator. Totuși, lista cuprinde și proiecte cu valoare economică adăugată scăzută și relevanță strategică limitată, precum reabilitarea sediilor instituționale, amenajarea piețelor sau terenurilor de joacă, implementarea de programe de vouchere culturale ori reabilitarea curților de bloc. Lipsa unor analize de impact clare și riguroase pentru aceste inițiative poate conduce la alocarea ineficientă a resurselor”.

 

Discuțiile din cadrul clubului de presă au reconfirmat importanța consolidării cooperării dintre autoritățile publice, societatea civilă și partenerii internaționali pentru a transforma prioritățile economice în rezultate concrete, sustenabile și aliniate cu obiectivele de integrare europeană.

 

Înregistrarea video a evenimentului poate fi accesată pe link:  https://www.youtube.com/watch?v=fGqioW9JsbU

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

258 просмотры

Дата публикации:

14 Май /2025 09:04

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

atragerea investitiilor | activitate economica

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon