Новости

Prevederile Legii privind controlul comerțului cu mărfuri strategice se vor aplica din 1 ianuarie 2025

Controlul comerțului cu mărfuri strategice va fi exercitat în RM în temeiul mai multor criterii, inclusiv, respectarea intereselor securității naționale, a politicii externe și a siguranței publice pentru prevenirea actelor teroriste și a infracțiunilor economice; angajamentelor internaționale privind neproliferarea armelor de distrugere în masă și altor produse utilizate în scopuri militare; controlul utilizării finale a mărfurilor strategice; participarea la eforturile intonaționale privind controlul comerțului cu mărfuri strategice etc.

 

Joi, 29 august curent, în Monitorul oficial a fost publicată Legea nr. 213 din 31.07.2024 privind controlul comerțului cu mărfuri strategice, prevederile căreia vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie anul 2025. Reiterăm că noua lege are drept scop armonizarea legislației naționale cu Regulamentul (UE) nr. 2021/821 de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, serviciilor de intermediere, asistentei tehnice, tranzitului și transferului de produse cu dubla utilizare.

 

 

De menționat că subiecți ai noii legi vor fi Comisia națională de control al comerțului cu mărfuri strategice, informațiile despre activitatea căreia vor fi cu accesibilitate limitată; autoritățile competente în domeniul comerțului cu mărfuri strategice și persoanele care desfășoară comerț cu mărfuri strategice.

 

 

În sensul Legii nr. 213/2024,  sub mărfuri strategice se vor subînțelege  produsele cu dubla utilizare, produsele militare și produsele supuse controlului la nivel național, inclusiv produse software și tehnologii, care pot avea o utilizare atât civilă, cât și militară și care includ produsele care pot fi folosite pentru conceperea, dezvoltarea, producerea sau utilizarea de arme chimice, biologice sau nucleare ori de vectori purtători de asemenea arme, produsele care pot fi utilizate atât în scopuri neexplozive etc.

 

 

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, pe teritoriul RM va funcționa un regim unic de autorizare a comerțului cu mărfuri strategice. Coordonarea interacțiunilor autorităților administrației publice centrale în domeniul controlului comerțului cu mărfuri strategice, perfectarea și eliberarea autorizațiilor în acest sens, a altor documente legate de trecerea prin teritoriul vamal al RM a mărfurilor respective, inspectarea etc. vor fi efectuate de către autoritatea emitentă.

 

 

Legea nr. 213/2024 stabilește expres că procedura de solicitare, eliberare, prelungire, reperfectare, suspendare, anulare și retragere a autorizațiilor pentru comerțul cu mărfuri strategice și a actelor conexe pentru solicitanți va fi reglementată de Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător în măsura în care nu va fi reglementată de prezenta lege. Pentru exportul, importul și tranzitul de mărfuri strategice incluse pe listele de mărfuri strategice supuse controlului, aprobate de către Guvern, va fi necesară eliberarea autorizației corespunzătoare.

 

 

Se prevede că cererile de eliberare a autorizațiilor de import, export, reexport și de tranzit pentru comerțul cu mărfuri strategice, înregistrate la autoritatea competentă și aflate în proces de examinare la Comisia Interdepartamentala de Control asupra Exportului, Reexportului, Importului și Tranzitului de Mărfuri Strategice, la data intrării în vigoare a Legii nr. 213/2024, vor fi restituite solicitanților pentru a fi aduse în concordanță cu reglementările acesteia.

 

 

Odată cu punerea în aplicare a noilor prevederi, va fi abrogată Legea nr. 1163/2000 cu privire la controlul exportului, reexportului, importului și tranzitului de mărfuri strategice.

 

 

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

461 просмотры

Дата публикации:

30 Август /2024 08:00

Catalogul tematic

Государственный контроль | Импорт

Ключевые слова

circulatia marfurilor | import | Export | activitate de control

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon