Новости

Principiile de baza ale Strategiei naționale de supraveghere a pieței

Cel puțin o dată la patru ani, în Republica Moldova va fi aprobată o strategie națională de supraveghere a pieței, la elaborarea căreia se vor lua  în considerare toate etapele lanțului de aprovizionare a produselor, inclusiv importurile și lanțurile de aprovizionare digitale.

 

Prevederea este inclusă în proiectul de lege cu privire supravegherea pieței și conformitatea produselor, elaborat de Ministerul Economie și propus pentru consultări publice, care vor  dura până la 2 decembrie 2022.

 

Proiectul are drept scop consolidarea supravegherii pieței în ceea ce privește produsele ce cad sub incidența reglementărilor tehnice și care transpun legislația de armonizare a Uniunii Europene, pentru a garanta că numai produsele conforme, care îndeplinesc cerințele și oferă un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor, sunt puse la dispoziție pe piață.

 

Principiile de baza ale supravegherii pieței sunt declarate proporționalitatea măsurilor corective aplicate de autoritățile de supraveghere a pieței cu nivelul de risc pentru interesul public, precum și între natura măsurii și mărimea pedepsei și prejudiciul cauzat prin încălcarea admisă; independența, obiectivitatea, imparțialitatea și competența autorităților de supraveghere în realizarea atribuțiilor; dreptul autorităților de supraveghere a pieței de a efectua inspecții inopinate la fața locului; neadmiterea dublării funcțiilor autorităților de supraveghere a pieței etc.

 

Astfel, Strategia națională de supraveghere a pieței va include cel puțin informațiile disponibile cu privire la apariția produselor neconforme, domeniile identificate ca priorități pentru asigurarea aplicării reglementărilor tehnice, activitățile planificate în scopul reducerii neconformității în domeniile identificate ca priorități, nivelurile minime de control prevăzute pentru categoriile de produse care prezintă niveluri semnificative de neconformitate și o evaluare a cooperării în grupurile de cooperare administrativă cu autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre UE.

 

Proiectul mai prevede desemnarea Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare în calitate de Biroul Unic de Legătură, care va prezenta poziția coordonată a autorităților de supraveghere a pieței și a Serviciului Vamal, va informa publicul și organizațiile internaționale cu privire la realizările supravegherii pieței și a strategiei națională de supraveghere acesteia, participând la forumurile organizațiile internaționale în domeniul respectiv.

 

O altă măsură ține de implementarea unui sistem național de informare și comunicare pentru supravegherea pieței în scopul colectării, prelucrării și stocării informației cu privire la toate activitățile de supraveghere a pieței. Informațiile incluse în sistemul național vor fi oferite autorităților de supraveghere a pieței, Serviciului Vamal, autorităților de reglementare, Biroului Unic de Legătură, autorității de coordonare și va asigura comunicarea între acestea. Posesor al sistemului va fi Ministerul Economiei.

 

Cu alte detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

 

 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

699 просмотры

Дата публикации:

23 Ноябрь /2022 07:58

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

informarea consumatorilor | protectia consumatorilor

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon