Новости

Procedura examinării și constatării necesității instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice

Examinarea și constatarea necesității atribuirii statutului de monopol fiscal pentru anumite activități economice se realizează la inițiativa membrilor Comisiei, cu acordul fondatorului întreprinderii sau grupului de întreprinderi, la inițiativa fondatorului întreprinderii sau grupului de întreprinderi sau la inițiativa ministerelor de ramură, responsabile de politici din sectorul în care activează întreprinderea sau grupul de întreprinderi, cu acordul fondatorului.
 
 
Regulamentul privind organizarea activității și funcționarea Comisiei Naționale pentru Monopol Fiscal (aprobat prin HG nr. 916/2022) urmează a fi completat cu prevederi noi ce vor reglementa procedura examinării și constatării necesității atribuirii statului de Monopol Fiscal.
 
 
Astfel, solicitarea de constatare a necesității instituirii statutului de monopol fiscal se va depune la secretarul Comisiei Naționale pentru Monopol Fiscal, de către inițiatorii menționați mai sus, în formă scrisă, cu aplicarea semnăturii olografe sau în format electronic, cu aplicarea semnăturii electronice. Pentru aceasta, solicitantul prezintă secretarului Comisiei următoarele documente şi informaţii: 
 
• solicitarea de constatare a necesității atribuirii statutului de monopol fiscal și, după caz, acordul fondatorului; 
• copiile actelor de constituire ale întreprinderii sau grupului de întreprinderi;
• situaţiile financiare pentru ultimii 3 ani ale întreprinderii sau grupului de întreprinderi, însoţite de Raportul auditorului independent; 
• analiza impactului (ne)atribuirii monopolului fiscal asupra sectorului în care activează întreprinderea sau grupul de întreprinderi, în scopul fundamentării necesității; 
• alte documente şi informaţii necesare pentru examinarea cererii, la solicitarea Comisiei.
 
Conform proiectului, Comisia va examina solicitarea în termen de până la 45 de zile lucrătoare de la data primirii acesteia.
 
 
Dacă solicitarea nu este însoţită de toate documentele şi informaţiile necesare, termenul de examinare începe să curgă de la data primirii tuturor documentelor şi informaţiilor respective.  
 
În cazul deciziei de acceptare a solicitării, Comisia propune Guvernului spre examinare și aprobare proiectul actului normativ prin care se atribuie statutul de monopol fiscal unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi.
 
 
În proiectul actului normativ prin care se atribuie statutul de monopol fiscal unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi se vor include informații referitoare la perioada pentru care este atribuit statutul de monopol fiscal, drepturile și obligațiile întreprinderii sau grupului de întreprinderi cu statut de monopol fiscal și modul de realizare a acestora și consecințele juridice ale nerespectării regulilor, drepturilor și obligațiilor aferente.
 
Statutul de monopol fiscal este atribuit întreprinderii sau grupului de întreprinderi de către Guvern, odată cu aprobarea proiectului respectiv.
 
Amintim că la data de 28 iulie 2022, Parlamentul a adoptat Legea nr.235/2022 pentru modificarea Legii nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.
 
Conform noilor modificări statutul de monopol fiscal se atribuie întreprinderii sau grupului de întreprinderi de către Guvern, la propunerea Comisiei Naționale pentru Monopol Fiscal, care se instituie de către Guvern și activează în baza propriului regulament de activitate. 
 
 
Comisia este alcătuită din 5 membri: un reprezentant al Ministerului Dezvoltărrii Economice și Digitalizării (preşedintele Comisiei), un reprezentant al Ministerului Finanțelor, un reprezentant al Consiliului Concurenţei şi doi reprezentanţi ai societăţii civile din domeniul economic, desemnaţi de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

910 просмотры

Дата публикации:

30 Август /2023 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

activitate economica | monopol fiscal

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon