Новости

Programul de compensare a dobânzilor la creditele contractate de IMM-uri, lansat

Modul de compensare a dobânzilor la credite bancare și/sau nebancare investiționale, contractate de întreprinderile mici și mijlocii, a fost lansat astăzi, 22 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care este și instituția implementatoare a programului. Amintim, Regulamentul privind modul de compensare a dobânzilor a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.780/2022 și a intrat în vigoare pe data de 15 noiembrie.

 

 

Trecem printr-o perioadă complicată, ce se răsfânge inclusiv asupra antreprenorilor. În cazul în care aceștia au contractat un credit, acum aceștia se confruntă cu costuri în creștere la creditele bancare. Este datoria si responsabilitatea statului să fie alături de antreprenorii, iar în acest sens, ODA lansează astăzi mecanismul de compensare la creditele investiționale, care va compensa până la 2 p.p. din costul creditului. Având resurse limitate, trebuie să setăm corect prioritățile și să susținem acele IMM-uri care au făcut investitii înainte de criză, a menționat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

 

La rândul său, directorul ODA, Dumitru Pîntea, a menționat că, datorită aprobării de către Parlament a unui proiect de lege prin care au fost dublate plafoanele care servesc drept criterii pentru definirea statutului întreprinderilor micro, mici și mijlocii, mai multe IMM-uri pot beneficia de instrumentul de compensare a dobânzilor la credite, dar și de celelalte programe implementate de ODA.

 

Potrivit directorului ODA, sunt stabilite două modalități de depunere a cererii de solicitare a compensației – lunar sau cumulativ pentru mai multe luni consecutive, în funcție de necesitatea financiară a fiecărui antreprenor.  Totodată, valoarea maximă compensațiilor alocate pentru un beneficiar nu va depăși 300 mii de lei. Dreptul la compensare se realizează doar în raport cu dobânzile aferente creditelor investiționale acordate de creditori (bănci comerciale, organizații de creditare nebancară sau asociații de economie și împrumut),  compensațiile se acordă ÎMM-urilor pentru dobânzile achitate aferente perioadei 1 august 2022 – 31 decembrie 2022.

 

În același timp, nu vor constitui obiect al compensării comisioanele și plățile percepute de creditor pentru examinarea dosarului, cele de acordare și de deservire a creditului, pentru achitarea anticipată, penalitățile, dobânzile de întârziere, precum și alte plăți, altele decât dobânda.

 

Confom Regulamentului, plata compensației se efectuează lunar, în luna următoare acceptării cererii și aprobării statutului de beneficiar, pentru dobânda achitată de beneficiar către creditor în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, calculată pentru creditele active la data de 1 august 2022. Transferul compensației se efectuează lunar de către ODA direct la contul utilizat de către beneficiar la creditor pentru decontările aferente creditului.

 

În scopul susținerii antreprenorilor care intenționează să aplice la intrumentul de compensare, ODA a elaborat și Ghidul explicativ al solicitantului de compensare a dobânzilor la creditele investiționale, care poate fi consultat aici.

 

Reamintim, prin Dispoziția CSE nr.44 din 25 octombrie curent, ODA a fost împuternicită să administreze mijloace financiare în valoare de 200 mil. lei cu destinația susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, în vederea atenuării șocurilor de majorare a dobânzilor la creditele contractate de către întreprinderi.

 

Astfel, antreprenorii deja pot solicita compensații pentru plata dobânzilor la credite.

 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Министерство экономики | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

960 просмотры

Дата публикации:

22 Ноябрь /2022 10:47

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

IMM | credit | antreprenoriat

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon