Новости

Programul național de dezvoltare al sistemului de achiziții publice pentru 2023-2026, elaborat

 

Ministerul Finanțelor a înaintat pentru consultări publice proiectul Programului național de dezvoltare al sistemului de achiziții publice pentru anii 2023-2026 (Program) care este un document de politici pe termen mediu, elaborat pentru stabilirea priorităților și măsurilor în domeniul achizițiilor publice, precum și întru implementarea Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice.

 

Conform proiectului, obiectivul general, ce urmează a fi atins prin implementarea Programului, este dezvoltarea unui sistem performant de achiziții publice capabil să furnizeze „valoare pentru bani” în utilizarea fondurilor publice. Îndeplinirea obiectivului general presupune intervenția pe verticală (la nivel strategic, tactic și operațional) și intervenția pe orizontală (cadrul de reglementare, competențe, procesul de achiziție publică).

 

Totodată, sunt prevăzute și mai multe obiective specifice care sunt stabilite astfel încât să permită atragerea partenerilor din cadrul organizațiilor internaționale sau societății civile, pentru coordonarea implementării sau monitorizare; să corespundă unor domenii majore de intervenție care să poată fi gestionate cu expertiză specializată specifică (reglementare, infrastructură electronică etc.); să corespundă unor domenii majore de intervenție care să asigure posibilitatea alinierii cu alte reforme realizate la nivelul administrației publice centrale etc.

 

Costurile acțiunilor propuse pentru realizarea Programului vor fi acoperite din sursele financiare planificate în bugetul de stat pentru anul 2023 și estimate în Cadrul bugetar pe termen mediu 2024-2026. După luarea deciziilor privind rolurile și atribuțiile organizațiilor de la nivel strategic, tactic și operațional precum și stabilirea modelului de centralizare pentru desfășurarea procedurilor la nivel de APC/APL, costurile din bugetul de stat vor fi reevaluate și definitivate, cu ulterioara includere în CBTM și legea bugetului de stat. De asemenea, costurile necesare pentru implementarea Programului se preconizează a fi acoperite și din surse externe, valoarea cărora fiind estimată la 19,92 mil. euro.

 

Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului vor fi acceptate până la 27 iulie anul curent.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

869 просмотры

Дата публикации:

24 Июль /2023 07:58

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

program național | achizitii publice

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon