Новости
Proiectul politicii fiscale și vamale 2024: Guvernul a aprobat modificările
În Legea nr.212/2023 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală 2024) vor fi operate unele modificări. Proiectul hotărârii de Guvern în acest sens a fost aprobat astăzi de cabinetul de miniștri și urmează a fi examinat și aprobat de Parlament.
Astfel, proiectul prevede ajustarea articolului XVI alin. (2) al Legii nr.212/2023, în vederea reglementării dreptului de comercializare, în termen de 24 luni, a produselor din tutun și celor conexe, în cazul în care acestea au fost importate sau produse până la data intrării în vigoare a Legii nominalizate. Deci, prin derogare de la prevederile art.123 alin.(51 ) din Codul fiscal și de la prevederile art.24 alin.(11) din Legea privind controlul tutunului nr.278/2007, până la 1 iulie 2024, se permite importul sau expedierea din antrepozit fiscal a cartuşelor pentru ţigarete electronice care conţin lichid cu nicotină, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, flacoanele de reumplere care conţin nicotină destinate cartuşelor şi ţigaretelor electronice de la poziţia tarifară 2404, produsele din tutun şi produsele din plante pentru fumat de la poziţiile tarifare 240399900 şi 2404, fabricate în anul 2024 dar marcate cu timbru de acciz/timbru de consum emis până la 1 ianuarie 2024.
Proiectul conține o serie de modificări la Codul vamal. Astfel, se propune completarea Codului vamal cu un articol nou – 691, ce va reglementa condițiile pentru acordarea statutului de exportator aprobat. Deci, statutul de exportator aprobat este acordat exportatorilor care întrunesc următoarele condiţii:
1) efectuează exporturi de mărfuri de origine preferenţială din Moldova în mod frecvent şi regulat – cel puţin 3 exporturi la fiecare 3 luni calendaristice consecutive, pe parcursul ultimelor 12 luni anterioare prezentării cererii;
2) în cazul exportatorilor de mărfuri obţinute integral în Moldova în sensul acordurilor care reglementează comerţul liber dintre Republica Moldova şi ţările partenere, efectuează exporturi în mod frecvent şi regulat – cel puţin 3 exporturi la 7 fiecare 12 luni calendaristice consecutive, pe parcursul ultimelor 36 de luni anterioare prezentării cererii;
3) dacă solicitantul nu a comis încălcări repetate ale legislaţiei vamale cu privire la originea preferenţială a mărfurilor, precum şi nu a comis, în ultimele 12 luni anterioare datei prezentării cererii pentru acordarea statutului de exportator aprobat, infracţiuni economice în legătură cu activitatea de export al mărfurilor de origine preferenţială, constatate conform unei hotărîri definitive a instanţei de judecată. Totodată, prin derogare de la această normă, Serviciul Vamal va acorda statutul de exportator aprobat dacă determină, în baza informaţiilor şi datelor disponibile, că încălcările repetate respective în raport cu numărul sau amploarea operaţiunilor vamale, nu creează suspiciuni cu privire la buna-credinţă a solicitantului. În acest caz, se vor examina: neregulile identificate; frecvenţa încălcărilor, pentru a stabili dacă există probleme sistematice; dacă solicitantul a informat din proprie iniţiativă organul vamal despre încălcările admise sau neregulile descoperite și dacă solicitantul a întreprins măsuri pentru a preveni sau a minimiza efectul eventualelor nereguli sau încălcări.
4) dacă solicitantul demonstrează că mărfurile exportate întrunesc regulile de origine prevăzute de acordurile de comerţ liber ratificate de Republica Moldova;
5) dacă solicitantul numeşte persoane competente în calitate de responsabili de domeniul originii preferenţiale a mărfurilor;
6) dacă solicitantul oferă Serviciului Vamal acces la toate documentele ce dovedesc originea mărfurilor, inclusiv documentele contabile, la sistemul informatic de evidenţă a operaţiunilor vamale şi la procesul de producţie pentru a verifica originea preferenţială a mărfurilor;
7) nu face obiectul unei proceduri de insolvabilitate.
Totodată, din 1 ianuarie anul 2024 Serviciul Vamal va fi în drept să acorde debitorului facilități de plată, altele decât amânarea plății conform1 art.113 din Codul vamal nr. 95/2021 (CV), sub rezerva constituirii unei garanții. Mai multe detalii aici.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
938 просмотры
Дата публикации:
13 Декабрь /2023 14:43
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
politica vamala | politica fiscală
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии