Вопросы и ответы

Desemnarea procentuală în întrebări și răspunsuri

Ținând cont de apropierea termenului de prezentare a Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (formularul CET18) pentru anul 2021 și de faptul că unii contribuabili intenționează să desemneze cuantumul de 2% din suma impozitului pe venit calculat și achitat anual la buget către unul dintre beneficiarii incluși în Lista beneficiarilor în drept să participe la desemnarea procentuală, venim cu răspunsuri la întrebările ce pot apărea atât în cazul persoanelor care pentru prima data au decis să aplice acest mecanism, cât și în cazul celor ce au desemnat anterior o parte din impozitul achitat în favoarea unui beneficiar.

 

Ce este desemnarea procentuală?

 

Desemnarea procentuală cunoscută ca „Legea 2%” sau „mecanismul 2%” este procesul prin care persoanele fizice care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare direcționează 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către beneficiarii desemnării procentuale, adică către una din organizațiile neguvernamentale, un cult religios și parte componentă a acestuia din țară. Spre exemplu, în cazul în care persoana alege să redirecționeze 2% în folosul unei organizații necomerciale (ONG), atunci 98% din impozitul achitat vor ajunge în bugetul public, iar 2% – către ONG pe care persoana a ales să o susțină.

 

De cât timp e aplicabil la noi procesul de desemnare procentuală?

 

În Republica Moldova mecanismul desemnării procentuale a fost aprobat în anul 2016, fiind pus în aplicare la 1 ianuarie 2017 (pentru impozitul pe veniturile obținute pe parcursul anului 2016).

 

Cine poate efectua desemnarea procentuală?

 

Pot participa la procesul de desemnare procentuală contribuabilii persoane fizice rezidente care:

1. nu practică activitate de întreprinzător

2. nu au datorii la impozitul pe venit la data limită stabilită de legislaţia fiscală de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit în anul în care se face desemnarea (30 aprilie)

3. achită integral şi în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea.

Totodată, menționăm că, începând cu perioada fiscală 2020, persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției cu statut de persoană fizică, pot efectua desemnarea procentuală a impozitului pe venit, prin completarea anexei 3D la Declarația cu privire la  impozitul pe venit pentru persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției – forma DAJ17, aprobată prin Ordinul MF nr.09/2018. Desemnarea procentuală se face prin indicarea codului fiscal al beneficiarului inclus în „Lista beneficiarilor desemnării procentuale”.
 
 
Respectiv, persoană fizică care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției (avocat, avocat-stagiar, notar public, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar în cadrul biroului de expertiză judiciară) și care nu are datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare, va desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat pentru anul 2020 către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale (Lista publicată pe pagina oficiala a ASP).
Atenționăm că Declarația cu privire la  impozitul pe venit pentru persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției – forma DAJ17 se prezintă nu mai târziu de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de declarare.
 

 

Cum se face desemnarea?

 

Persona care face desemnarea trebuie să parcurgă următorii pași:

  1. să aleagă un sungur beneficiar, căruia îi va direcționa 2%, din lista publicată anual pe pagina web a ASP;
  2. să identifice codul fiscal/ numărul de identificare de stat (IDNO) al beneficiarului ales;
  3. să completeze Declaraţia CET 18, deoarece desemnarea se efectuează anume prin intermediul prezentării acesteia;
  4. în secțiunea a cincea a Declarației secțiunea ,,Desemnarea procentuală” în căsuța cu codul M1 să introducă codul fiscal al beneficiarului ales;
  5. să prezinte Declarația Serviciului Fiscal de Stat (fie pe suport de hârtie, fie în format electronic) nu mai târziu de 30 aprilie.

 

Ținând cont de sitația excepțională în sănătate publică și întru evitarea răspândirii COVID19, îndemnăm toți contribuabilii să evite cât de posibil deplasarea fizică la oficiile teritoriale ale SFS și, în funcție de posibilități, să prezinte Declarația în format electronic.

 

Unde putem găsi formularul Declarației?

 

Formularul CET18 (declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit) poate fi obținut:

  • de la orice direcție de deservire a SFS;
  • de pe pagina web: https://sfs.md/ro/servicii/persoane_fizice cu posibilitatea descărcării și completării acestuia;
  • prin intermediul SIA „Declarație electronică”, opțiune valabilă pentru deținătorii semnăturii electronice sau mobile. În acest caz, la accesare, formularul va fi deja precompletat cu informațiile de care dispune SFS.

 

Formularul CET18, completat și semnat de persoana fizică plătitoare de impozite, poate fi depus:

  • personal, la orice direcție de deservire a SFS, indiferent unde își are viza de domiciliu persoana fizică plătitoare de impozite;
  • prin poștă (formularele pot fi expediate către oricare oficiu teritorial al SFS);
  • electronic, cu aplicarea semnăturii electronice sau mobile.

În situația în care contribuabili întimpină dificultăți la completarea Declarației, aceștia pot suna la linia telefonică a Centrului de apel al SFS la numărul 08001525.

 

Ce condiții urmează a fi întrunite de către persoana fizică pentru a realiza desemnarea?

 

Condițiile obligatorii pentru desemnarea procentuală de 2% se referă la impozitul pe venit aferent veniturilor obținute în anul precedent celui în care are loc desemnarea procentuală și sunt următoarele:

  • Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit să fie depusă în termenul stabilit de legislație – 30 aprilie;
  • Impozitul pe venit declarat să fie achitat integral și în termen;
  • Lipsa datoriilor la impozitul pe venit la data de 1 ianuarie a anului în care se face desemnarea.

 

Când se efectuează desemnarea?

 

Desemnarea se realizează prin depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit în fiecare an, începând cu 1 ianuarie și până în ultima zi de depunere a declarațiilor, adică în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie.

 

Cine sunt beneficiarii desemnării procentuale?

 

Beneficiarii în folosul cărora se face desemnarea sunt:

  • asociațiile obștești, fundațiile și instituțiile private ce desfășoară activități de utilitate publică
  • cultele religioase și părțile componente ale acestora ce desfășoară activități sociale, morale, culturale sau de caritate
  • activează timp de cel puțin un an până la solicitarea înregistrării în Lista beneficiarilor desemnării procentuale
  • nu au datorii la bugetul public național pentru perioadele fiscale anterioare,

incluse de Agenția Servicii Publice în Lista actualizată anual.

 

Ce l-ar determina pe contribuabil să efectueze această desemnare, să participe la acest proces?

 

Printre stimulente esențiale care i-ar determina pe cetățeni să desemneze sunt următoarele:

  1. acest mecanism este о modalitate de susținere financiară a sectorului non-profit;
  2. persoanele саrе direcționează 2% participă direct la gestionarea banului public;
  3. sporește vizibilitatea, transparența și credibilitatea în organizațiile societății civile;
  4. se cultivă o cultură de filantropie în societate.

 

Câți cetățeni au direcționat beneficiarilor în anul precedent cele 2%?

 

Anul 2021 а fost al cincilea an, în саrе persoanele fizice plătitoare de impozite din RM au avut dreptul de а direcționa 2% din impozitul lor ре venit сătrе о organizație neсоmеrсiаlă sau о unitate religioasă. De la un an la altul constatăm о dinamică pozitivă atât a numărului beneficiarilor desemnării procentuale, cât și a contribuabililor care au desemnat.

Dacă în primul an numărul beneficiarilor desemnării procentuale еrа de 393 de beneficiari înregistrați, în anul 2022 numărul acestora constituie 1051.

Cât privește numărul contribuabililor саrе au efectuat desemnarea рrосеntuаlă, în anul 2021 numărul acestora a atins 34805 de persoane, cu 8011 mai multe comparativ cu anul 2020. Din numărul total de desemnări au fost validate 32971, iar suma desemnării a constituit 9153236 lei, în creștere cu  57% fată de anul precedent.

 

 

Care ar fi motivele de nevalidare а desemnărilor?

 

Motivele de nevalidare а desemnărilor, de regulă, sunt următoarele:

  • beneficiarul desemnării procentuale nu este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor publicată de către Agenția Servicii Publice
  • indicarea în Declarație a mai multor beneficiari de desemnare procentuală;
  • declarații depuse după termenul stabilit de legislație;
  • neachitarea impozitului pe venit declarat integral și în termen;
  • existența datoriilor la impozitul pe venit pentru perioadele anterioare perioadei fiscale în саrе se efectuează desemnarea.

 

 

Care este numărul ONG-urilor și a entităților religioase care au primit desemnări procentuale validate în anul 2021?

 

Numărul beneficiarilor desemnării procentuale validate anul precedent constituie 665, fiind în creștere cu 132 mai mult comparativ cu anul 2020.

 

 

Care este profilul persoanelor care au făcut desemnări?

 

 

Validate
Nevalidate
Femei
15 151
777
Bărbati
17 820
1057
18-30 ani
5 550
199
31-50 ani
18 281
1063
51-70 ani
8 828
558
Peste 70 ani
312
14

 

Pe criteriu teritorial cele mai multe desemnări au fost pentru organizaţiile cu sediul în mun. Chişinău (422), pentru care contribuabilii cu reşedinţa în municipiu au desemnat circa 52% din suma totală validată. Organizaţiile beneficiare din mun. Chişinău au primit și cea mai mare parte din suma totală validată – 7059,4 mii lei, adică 77%. Altele 33% au ajuns către organizaţiile înregistrate în celelalte regiuni ale ţării.

 

 

Care sunt canalele prin care s-au efectuat desemnările procentuale?

 

Canalele prin care s-au efectuat desemnările procentuale sunt:

  • pe suport de hârtie și prin declarație rapidă – 23876 declarații;
  • prin declarație electronică –  10929 formulare.

author icon

Diana Rusu

2083 просмотры

Дата публикации:

11 Март /2022 08:00

Catalogul tematic

Подоходный налог | Налоговое администрирование | Новости

Ключевые слова

desemnarea procentuala | intrebari raspunsuri

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon