Новости
Schimbul automat de informații privind conturile financiare. Regulamentul, propus pentru consultări
Ministerul Finanțelor propune pentru consultări publice proiectul Ordinului pentru aprobarea Regulamentului cu privire la schimbul automat de informații privind conturile financiare. Documentul stabilește modul de punere în aplicare de către instituțiile financiare raportoare a prevederilor Legii nr. 69/2023 privind implementarea prevederilor Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.
Republica Moldova a devenit membru al Forumului Global privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (în continuare OCDE) în anul 2016. Prin aderarea la structura respectivă, țara noastră și-a asumat angajamentul de implementare a celor două standarde internaționale privind transparența și schimbul de informații: schimbul de informații la solicitare (EOIR) și schimbul automat de informații privind conturile financiare (AEOI).
În acest sens a fost adoptată și a intrat în vigoare Legea nr. 69/2023 privind implementarea prevederilor Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.
Conform prevederilor art. 12 alin. (3) din Legea nr. 69/2023, Ministerul Finanțelor în termen de două luni de la data intrării în vigoare a legii, va aproba normele de raportare și de precauție în conformitate cu Standardul comun de raportare prin Regulamentul cu privire la schimbul automat de informații privind conturile financiare.
Astfel, Regulamentul propus pentru consultări stabilește: instituțiile financiare raportoare; subiecții care fac obiectul raportării; conturile raportabile; categoriile de informații privind identificarea subiecților raportabili și normele de precauție aplicabile de către aceste instituții în vederea identificării conturilor raportabile, precum și procedura de raportare a acestor informații.
Cont raportabil reprezintă un cont financiar care este administrat de o instituție financiară raportoare din RM și este deținut de una sau mai multe persoane raportabile sau de o ENF pasivă controlată de către una sau mai multe persoane raportabile, cu condiția ca aceasta să fi fost identificată ca atare în temeiul normelor de precauție. Un cont este considerat a fi un cont raportabil începând de la data la care este identificat ca atare în conformitate cu normele de precauție.
Din momentul în care un cont este considerat un cont raportabil, acesta își menține această funcție până la data la care încetează a mai fi un cont raportabil, chiar dacă soldul sau valoarea contului este egală cu zero sau este negativă sau nu există nicio sumă plătită sau creditată în contul respectiv sau în legătură cu respectivul cont. Atunci când un cont este identificat ca fiind un cont raportabil, în funcție de situația acestuia la sfârșitul anului calendaristic sau al altei perioade de raportare, informațiile în legătură cu acest cont trebuie raportate ca și când ar fi fost un cont raportabil pe tot parcursul anului calendaristic sau al alte perioade de raportare în care a fost identificat ca atare.
Regulamentul prevede că instituțiile financiare raportoare transmit Serviciului Fiscal de Stat informațiile care fac obiectul raportării anual până la data de 31 mai a anului calendaristic următor anului la care se referă informațiile. Informațiile care fac obiectul raportării se prezintă obligatoriu în format electronic, prin intermediul sistemului informațional al Serviciului Fiscal de Stat.
Informațiile trebuie raportate în moneda în care este exprimat contul, iar informațiile raportate trebuie să identifice moneda în care este exprimată fiecare sumă. În cazul unui cont exprimat în mai multe monede, instituția financiară raportoare poate alege să raporteze informațiile într-o monedă în care este exprimat contul și este obligată să identifice moneda în care este raportat contul.
Proiectul poate fi consultat până la 10 iulie curent.
Mai multe detalii despre Raportarea conturilor în contextul schimbului automat de informații privind conturile financiare puteți consulta și în acest articol.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
847 просмотры
Дата публикации:
06 Июль /2023 13:48
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
schimb de date | conturi financiare
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии