Новости

Scutirea de impozitul pe venit a întreprinderilor din sectorul zootehnic și celor de prelucrare a producției agroalimentare

În cadrul ședinței Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară din 23 noiembrie 2022 a fost examinat și avizat pozitiv proiectul inițiativei legislative a unui grup de deputați care vin cu instituirea în Codul fiscal a normei ce prevede scutirea de impozitul pe venit obţinut din desfăşurarea nemijlocită a activității din sectorul zootehnic pentru o perioada de 5 ani, precum și a sumei reinvestită în sectorul zootehnic și cel de prelucrare a producției agroalimentare autohtone, indiferent de tipul de proprietate și domeniul de activitate a acestora.

 

În opinia autorilor inițiativei, aplicarea noilor prevederi va oferi noi oportunități pentru dezvoltarea sectorului zootehnic și a celui de prelucrare a producției agroalimentare, un factor extrem de important în condițiile în care sectorul zootehnic din Moldova este în degradare substanțială și reducerea considerabilă a efectivului de vite și păsări.

 

Astfel, pe parcursul primelor 9 luni ale anului curent față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea producției vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3%, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, cu 8,4% și, respectiv, cu 2,4%. Cu 12,1% s-a diminuat și producția de lapte în gospodăriile de toate categoriile.

 

Totodată, analiza gradului de autoaprovizionare cu produse alimentare a RM denotă un deficit al producției autohtone practic la toate tipurile de produse de origine animală. Astfel, țara se autoaprovizionează cu carne de porc la nivel de 90%, în cazul cărnii de pasăre – 96,5%, iar în cazul cărnii de vită – 90,8%. Conform datelor oficiale, cea mai negativă tendință se atestă în cazul producerii laptelui de vacă. Între anii 2014-2020 volumul producției acestuia a scăzut cu peste 40% (de la 485 mii tone la 290 mii tone anual), fiind înregistrată majorarea continuă a volumului de produse lactate pe fundalul reducerii constante a producției locale de lapte-marfă, ceea ce denotă importul materiei prime.

 

O altă modificare din proiect prevede și modificări la lit. y2) al art. 20 din CF, care reglementează sursele de venit neimpozabile. Astfel, excepția ce prevede impozitarea livrării laptelui de către întreprinzătorii individuali şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) ar putea fi exclusă, acești producători obțințnd același regim fiscal la furnizarea laptelui ca și persoanele fizice ce nu practică activitate de întreprinzător.

 

În cazul aprobării modificărilor propuse de Parlament, acestea pot fi puse în aplicare din data publicării acestora în MO.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Парламент Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

795 просмотры

Дата публикации:

24 Ноябрь /2022 07:59

Catalogul tematic

Подоходный налог | Новости

Ключевые слова

proiect de lege | impozit pe venit | sectorul zootehnic

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon