Новости

Serviciile de finanțare participativă – alternativă pentru întreprinderile nou-înființate și ÎMM

În cadrul ședinței din 18 ianuarie 2023 Guvernul a aprobat proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă, scopul căruia este de a susține și oferi, în special, o alternativă de finanțare pentru întreprinderile nou-înființate, întreprinderilor mici și mijloci și autorităților administrației publice locale prin intermediul platformelor de finanțare participativă (sistem informațional cu acces public).

 

Proiectul prevede crearea serviciu de finanțare participativă, care urmează să asigure punerea în legătură a investitorilor cu unul sau mai mulți dezvoltatori de proiecte (persoane fizice ce practică activitate de antreprenoriat sau persoane juridice cu scop lucrativ din RM) prin intermediul platformei.

 

În sensul proiectului aprobat, finanțare participativă bazată pe investiții se va considera achiziționarea sau subscrierea de către investitori (persoană fizică sau juridică, care acordă împrumuturi sau achiziționează părți sociale în cadrul unui proiect de finanțare participativă), prin intermediul unui vehicul investițional (SRL, înființată în scopul acumulării, efectuării și gestionării investițiilor într-un proiect de finanțare participativă), a părților sociale sau acțiunilor dezvoltatorului, în cadrul unui proiect de finanțare participativă.

 

Conform proiectului, beneficiarii potențiali vor primi acces la finanțare bazată pe împrumut – acordarea de către unul sau mai mulți investitori a împrumuturilor pentru un proiect de finanțare în schimbul unei dobânzi. Totodată, legea va reglementa activitatea furnizorilor de servicii de finanțare participativă care va avea statut de persoană juridică constituită sub formă de SRL sau societate pe acțiuni înregistrată în Moldova și conform autorizată să presteze respectivele servicii.

 

Un articol aparte din proiect stabilește și alte tipuri de finanțare participativă. De exemplu, activitățile și serviciile de finanțare bazate pe donații, recompense, cumpărarea unor bunuri în avans sau investiții în bunuri viitoare, în cadrul cărora nu este urmărită obținerea beneficiilor financiare în schimbul finanțării proiectelor de finanțare participativă, care sunt guvernate de legislația civilă cu privire la donație, vânzare-cumpărare, prestări servicii, sponsorizare și filantropie.

 

Se propune ca valoarea mijloacelor bănești ce vor putea fi acumulate pentru un singur proiect de finanțare participativă să nu depășească suma ce constituie echivalentul în lei a 500 mii euro, calculată la cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de BNM. Orice dezvoltator, care va beneficia de mijloace bănești sub formă de împrumut, nu va fi în drept să utilizeze aceste mijloace bănești cu scopul creditării directe sau prin terți a altor persoane fizice și/sau juridice.

 

Autorii propun ca noile prevederi să intre în vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicării în MO.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Правительство Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1038 просмотры

Дата публикации:

18 Январь /2023 15:51

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

Hotarare de Guvern | proiect de lege | finantare participativa | IMM

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon