Новости

Serviciile de finanțare participativă vor fi scutite de TVA fară drept de deducere

Începând cu 1 martie 2024, întreprinderile nou-înființate, întreprinderile mici și mijlocii și autoritățile administrației publice locale, vor putea acumula mijloace financiare pentru realizarea proiectelor, prin intermediul platformelor de finanțare participativă. În Monitorul Oficial din 27 iulie curent a fost publicată Legea nr. 181 din 7 iulie privind serviciile de finanțare participativă.

 

Astfel, finanțarea participativă reprezintă o alternativă pentru întreprinderi, scopul noului mecanism fiind promovarea dezvoltării durabile a IMM-urilor, prin îmbunătățirea mediului juridic și economic, asigurarea și creșterea competitivității și performanțelor întreprinderilor mici și mijlocii, crearea unui mediu investițional atractiv.

 

Conform legii, furnizor de servicii de finanțare participativă poate fi o persoană juridică constituită sub formă de societate cu răspundere limitată sau societate pe acțiuni, înregistrată în Republica Moldova și autorizată să presteze servicii de finanțare participativă. În același timp, dezvoltator este o persoană fizică ce practică activitate de antreprenoriat sau persoană juridică cu scop lucrativ din RM, care intenționează să obțină finanțare pentru un proiect prin intermediul unei platforme de finanțare participativă, iar investitor poate fi orice persoană fizică sau juridică care acordă împrumuturi sau achiziționează părți sociale în cadrul unui proiect de finanțare participativă.

 

Valoarea mijloacelor bănești ce pot fi acumulate pentru un singur proiect de finanțare participativă nu poate depăși suma ce constituie echivalentul în lei moldovenești a 1 000 000 de euro, calculată la cursul oficial al leului stabilit de Banca Naţională a Moldovei la data plasării ofertei de finanțare participativă. 

 

Totodată, proiectul de finanțare participativă trebuie să aibă un termen exact de acumulare a investițiilor, stabilit de către dezvoltator, care nu poate fi mai mare de 12 luni.

 

Operațiunile de plată în scopul acumulării și transferului mijloacelor bănești în cadrul tranzacțiilor de finanțare participativă se realizează prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar ale prestatorilor de servicii de plată. În acelaș timp, investitorii persoane fizice pot depune mijloacele bănești destinate investiției și în numerar, prin intermediul bancomatelor, al dispozitivelor de comunicație electronică, digitale, inclusiv prin intermediul serviciilor de remitere de bani în numerar și al sistemelor automatizate de deservire la distanță oferite de prestatorii de servicii de plată, în limitele prevăzute de lege.

 

Activitatea furnizorilor de servicii de finanțare participativă nu constituie activitate de creditare bancară sau nebancară și nici activitate a asociațiilor de economii și împrumut, a prestatorilor de servicii de plată și a societăților de investiții.

 

Serviciile de finanțare participativă prestate de furnizori vor fi scutite de TVA fară drept de deducere, în acest sens este prevăzută și completarea alin. (1) al  art. 103 din Codul fiscal.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

637 просмотры

Дата публикации:

28 Июль /2023 07:59

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

scutire de TVA | finantare participativa

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon