Politica bugetar-fiscală 2025

SFS va emite acordul de preț în avans

În temeiul Legii nr. nr.214/2024 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală), Codul fiscal (CF) este completat cu prevederi care reglementează emiterea, din 1 ianuarie anul 2025, de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS), a deciziilor cu privire la acordul de preț în avans, prin care vor fi stabilite și justificate condițiile, modalitățile de formare a prețurilor de transfer pe parcursul unei perioade determinate, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate între persoane afiliate.

 

Astfel, completările la alin. (1) al art. 22617 din CF stabilesc că sub acord de preț în avans (acord) unilateral se va subînțelege acordul emis de către SFS la cererea contribuabilului, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate între persoane afiliate. Acordul de preț în avans bilateral/multilateral va fi acordul emis de către autoritatea fiscală națională și autoritățile străine competente din statele în a căror jurisdicție se află persoanele afiliate ale solicitantului, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate între persoane afiliate.

 

În acest context, CF va fi completat cu noi articole (art. 22625-22630) care vor stabili modul emiterii/ extinderii/revizuirii acordului de preț în avans; perioadele acoperite de acesta; taxele de emitere/modificare; condițiile încetării, raportarea și verificarea aplicării prevederilor acordului de preț în avans.

 

Conform noilor prevederi ale CF, acordul de preț în avans se va emite în baza cererii contribuabilului care urmează a fi însoțită de documente relevante și de dovada plății taxei de emitere. Acordul de preț în avans bilateral/multilateral va putea fi emis doar în cazul în care există acord de evitare a dublei impuneri încheiat între statul persoanei afiliate nerezidente și RM.

 

Un acord de preț în avans va putea fi solicitat de către un contribuabil rezident sau de o reprezentanță permanentă/sucursală a persoanei juridice nerezidente înregistrată în Moldova. Nu va putea fi emis un acord pentru tranzacțiile controlate care, la data depunerii cererii, au fost obiectul unui control fiscal în derulare sau finisat efectuat prin prisma determinării respectării lungimii de braț.

 

Acordul, conform completărilor, va putea fi emis pentru tranzacțiile finisate, în curs de derulare și/sau viitoare. Dacă tranzacțiile controlate au fost încheiate cu persoane afiliate nerezidente, SFS, la cererea contribuabilului, va comunica cu autoritatea străină competentă în scopul emiterii unui acord de preț în avans bilateral/multilateral. În perioada de valabilitate, acordul va putea fi modificat prin extindere sau revizuire la solicitarea contribuabilului deținător al acordului, prin depunerea unei cereri.

 

Se prevede că acordul de preț în avans va putea fi emis pentru tranzacțiile controlate în derulare sau viitoare și nu vor depăși 5 perioade fiscale, inclusiv perioada fiscală în care va fi depusă cererea; în cazul tranzacțiilor controlate finisate - în ultimele două perioade fiscale. Emiterea acordului se va supune, în temeiul noilor reglementări,  taxei de emitere/modificare care va constitui: în cazul acordurilor unilaterale – 30 000 lei per tip de tranzacție; în cazul acordurilor bilaterale/multilaterale – 50 000 lei per tip de tranzacție.

 

Contribuabilul care va deține un acord va fi obligat să întocmească și să prezinte un raport anual privind modul de respectare și executare a prevederilor acordului pentru fiecare perioadă fiscală acoperită de către acesta. Raportul se va depune până la data-limită stabilită pentru prezentarea declarației pe venit. Verificarea respectării acordului de preț în avans se va efectua de către organul fiscal în cadrul controlului fiscal.

 

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

471 просмотры

Дата публикации:

03 Сентябрь /2024 08:00

Catalogul tematic

Налоговые новости

Ключевые слова

evoluţia preţurilor | plăţi în avans | preturi de transfer

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon