Новости

Sistemul de depozit pentru ambalaje. Ministerul Mediului a elaborat proiectul mecanismului de implementare

Proiectul hotărârii Guvernului privind stabilirea Sistemului de depozit pentru ambalaje, inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat, a fost elaborat de către Ministerul Mediului ca urmare a necesității completării cadrului de reglementare cu prevederi ce țin de stabilirea sistemului depozit pentru deșeurile de ambalaje reciclabile și reutilizabile pentru următoarele tipuri de ambalaje: sticlă; PET (tereftalat de polietilenă); metal.

 

În afirmația autorilor, aprobarea noilor reglementări este necesară pentru a stabili mai detaliat procedura de organizare și funcționare a Sistemului de depozit, procedura de selectare a administratorului acestuia, cerințele față de Planul de organizare a Sistemului, organizarea schemei de finanțare a depozitului pentru ambalaje reutilizabile și ambalaje de unică folosință etc.

 

Sistemul de depozit reprezintă un set de măsuri organizatorice, administrative, financiare, informaționale și de altă natură, implementate de administratorul Sistemului pentru a se asigura că depozitul, plătit în momentul vânzării unui produs pentru care a fost constituit un depozit, se rambursează consumatorului ambalajului returnat producătorului și/sau importatorului este reutilizat și că deșeurile provenite din ambalajele de unică folosință sunt gestionate în conformitate cu prioritățile de gestionare a deșeurilor. Sistemul depozit constă în adăugarea unui mic depozit suplimentar peste prețul băuturii (în recipiente de plastic, sticlă și doze de aluminiu) care este rambursat consumatorului atunci când returnează recipientul de băutură gol.

 

Se propune ca prin intermediul Sistemului, producătorii sau cei ce plasează pe piață produse ambalate, să asigure preluarea unui depozit de la distribuitorii sau vânzătorii de produse ambalate în ambalaje de unică folosință și reutilizabile și să îl returneze vânzătorilor de ambalaje atunci când aceștia returnează deșeurile de ambalaje colectate, pentru următoarele produse: bere, cocktailuri de bere, cidru, cidru de pere, vin de fructe, cocktail-uri cu vin, băuturi cu vin din fructe, alte băuturi fermentate, cocktail-uri alcoolice și băuturi nealcoolice (băuturi răcoritoare, apă de masă), apă minerală naturală, apă de izvor, apă potabilă ambalată, suc, nectar, ambalat în următoarele ambalaje cu o singură porție, cu o capacitate mai mare de o zecime de litru, dar mai mică de trei litri: sticlă; PET; metal.

 

Conform proiectului, Ministerul Mediului va asigura selectarea/nominalizarea/crearea unei entității juridice responsabile pentru administrarea Sistemului de depozit conform prevederilor art. 543 și 544 al Legii nr. 209/2016 privind deșeurile. Totodată, structurile asociative ale producătorilor și ale comercianților care plasează pe piață și comercializează produsele ambalate, care sunt interesați în administrarea Sistemului de depozit pentru ambalaje, vor depune la Ministerul Mediului Planul de organizare a Sistemului, schema de finanțare a depozitului și programul de educație și informare publică cu privire la sistemul de depozit pentru ambalaje reutilizabile și ambalajele de unică folosință în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări.

 

Se prevede ca funcțiile administratorului Sistemului de depozit să fie exercitate de o entitate juridică fără scop lucrativ selectată de către Ministerul Mediului. Conform prevederilor Legii nr. 97/2024 pentru modificarea Legii nr. 209/2016, sistemul de depozit urmează a fi pus în funcțiune pe întreg teritoriul RM în termen de un an de la desemnarea administratorului sistemului de depozit, dar nu mai târziu de 25 ianuarie anul 2027.

 

Conform estimărilor autorilor implementarea proiectului nu necesită resurse financiare bugetare. Totodată, au fost estimate următoarele costuri pentru agenții economici care plasează pe piață băuturi ambalate în ambalaje de unică folosință și reutilizabile: de configurare și reetichetare a băuturilor; achiziționarea/închirierea automate reversibile (taromate); de preluare manuală în magazinele fără taromate; logistica; costuri administrative.

 

Costurile de funcționare a Sistemului depozit vor fi considerate costuri directe de afaceri, deoarece acestea vor fi acoperite de taxa de producător.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Министерство Окружающей Среды | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

152 просмотры

Дата публикации:

26 Сентябрь /2024 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

poluarea mediului | reciclarea deseurilor | deseuri

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon