Новости

Standarde de raportare și transparență mai înalte pentru accesul companiilor locale la piețele de capital străine

Pentru a elimina barierele normative în contextul accesului investitorilor și companiilor locale în accesarea unei piețe de capital străine este necesară adoptarea unui set de măsuri care să faciliteze acest proces, dar și să armonizeze legislația națională cu reglementările internaționale. În acest sens a fost aprobată Legea nr. 259 din 21 noiembrie 2024 pentru modificarea unor acte normative (facilitarea accesului antreprenorilor locali la piețe de capital externe).

 

În primul rând, legea oferă Guvernului o nouă competență în administrarea și deetatizarea proprietății publice și anume - adoptarea hotărîrilor privind consolidarea și/sau procurarea pachetelor de acţiuni şi a cotelor de participare în întreprinderile cu capital majoritar de stat şi/sau de interes naţional, precum și a acțiunilor băncilor de importanță sistemică. În acest sens, a fost completată Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Prevederile respective au intrat în vigoare la data publicării.  Mai multe detalii aici. Guvernul, în termen de 3 luni urmează să aprobe și metodologia de determinare a acțiunilor societăților de asigurare sau de reasigurare a căror cumpărare este determinată ca fiind de interes public.  

 

Totodată, o serie de modificări au fost operate la Legea nr.171/2012 privind piața de capital, în primul rând fiind completată cu prevederi ce stabilesc identificarea acționarilor valorilor mobiliare ale cărora sunt transmise în custodie. Astfel, la cererea emitentului sau a unui terț desemnat de către emitent, precum și la cererea ofertantului, intermediarii vor avea obligația de a comunica informațiile privind identitatea acționarului. În același timp, obligația de a colecta de la intermediarii din întregul lanț de intermediari, inclusiv de la cei care operează în afara Republicii Moldova și de a transmite emitentului informațiile referitoare la identitatea acționarilor va revine, după caz, Depozitarului central unic/registratorului. Pentru exercitarea acestor obligații, emitentul are obligația sa furnizeze Depozitarului informațiile cu privire la convocarea adunării generale a acționarilor în termeni proximi, conform cerințelor minime stabilite de Comisia Națională a Pieței Financiare.

 

Astfel, oricare intermediar din întregul lanțul de intermediari, la solicitarea Depozitarului central unic, va fi obligat să prezinte informațiile privind identitatea acționarilor la data de referință, reflectată în evidența lor, precum și să informeze imediat, dacă este cazul, alți custozi ai acțiunilor înregistrați în conturile și registrele lor. Alte cerințe privind modul de colectare și transmitere a informațiilor referitoare la identitatea acționarilor de către Depozitarul unic central/registratori și alți intermediari urmează a fi stabilite prin acte normative ale Comisiei Naționale. Prevederile ce vizează piața de capital vor intra în vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicării.

 

Potrivit autorilor, adoptarea acestui proiect de lege va avea drept rezultat acces mai mare la finanțare și la o bază mai largă de investitori, implementarea unor standarde de raportare și transparență mai înalte, precum și promovarea dezvoltării economice.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

141 просмотры

Дата публикации:

27 Ноябрь /2024 07:43

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

transparenţa | investitori | piata de capital

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon