Новости

Susținerea familiilor cu copii: actualizarea actelor normative

Opțiunea de solicitare a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2022, și anume cea stabilită de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 24 de luni, a fost aprobată prin Legea nr. 195/2022 pentru modificarea unor acte normative, iar pentru asigurarea aplicării noilor prevederi este necesară intervenția în unele acte normative.

 

În acest context, în cadrul ședinței Executivului de astăzi, 9 noiembrie, a fost examinat proiectul de hotărâre de Guvern cu privire la modificarea unor acte normative, ce reglementează măsurile de susținere a familiilor cu copii.

 

Astfel, Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, aprobat prin HG nr. 1478/2002, urmează a fi actualizat, fiind inclusă noua opțiune de solicitare a indemnizației pentru îngrijirea copilului.

 

În acest sens, Regulamentul prevede că opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior. În cazul concediului pentru îngrijirea copilului folosit de părinți în fracțiuni, în primele 12 luni ale concediului, indemnizația se calculează de la solicitarea inițială a concediului respectiv pentru acest copil.

 

Totodată, cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului, în cazul solicitării noii opțiuni, va constitui 90% din baza de calcul, dar nu mai puţin decât cuantumul triplu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (2220 lei).  

 

În același timp, având în vedere extinderea perioadei (de la 56 de zile la 12 luni de la naștere copilului) în care tații pot beneficia de concediul paternal, va fi actualizat și Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale, aprobat prin HG nr. 1245/2016.

 

Cuantumul indemnizației paternale constituie 100% din baza de calcul (venitul mediu lunar asigurat realizat la toate unitățile în ultimele 3 luni premergătoare lunii nașterii copilului), venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale.

 

De asemenea, Regulamentul va stabili că, în cazul în care în timpul concediului paternal a survenit incapacitatea temporară de muncă, dreptul la indemnizația paternală va fi acordat.

 

Detalii ce țin de prevederile legislației puse în aplicare la 1 septembrie 2022 pot fi consultate în articolul Indemnizaţiile adresate familiilor cu copii. Noi reglementări.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

714 просмотры

Дата публикации:

09 Ноябрь /2022 15:36

Catalogul tematic

Новости | Государственное социальное страхование

Ключевые слова

indemnizatia paternala | indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon