
Новости
Taxarea inversă pentru livrările de energie electrică și de gaze naturale: Parlamentul a susținut modificările la Codul fiscal
Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 30 aprilie curent, a votat în prima lectură proiectul modificărilor la Codul fiscal, ce prevede introducerea în Moldova mecanismului de taxare inversă cu TVA pentru operațiunile de procurare, inclusiv din afara RM, și livrarea energiei electrice și a gazelor naturale către comercianți, precum și pentru prestările de servicii constând în rezervare de capacitate de producere a energiei electrice și pentru serviciile legate de acordarea accesului la orice tip de rețea de energie electrică și de gaze naturale, cu scopul de a simplifica procedurile de declarare și plată a TVA.
De menționat, că mecanismul propus este prevăzut de Directiva 2006/112/CE și simplifică în mod semnificativ procedurile fiscale pentru operatorii din sector. În cazul tranzacțiilor transfrontaliere, mecanismul elimină sarcinile administrative disproporționate pentru operatori. La nivel național, se elimină plata TVA de către comerciant către vânzător, echivalând cu plata TVA la bugetul de stat.
În afirmația autorilor, noul mecanism se va aplica numai în situația în care atât vânzătorul cât și cumpărătorul sunt înregistrați ca plătitori de TVA. Astfel, vânzătorul nu va înscrie suma TVA în factura fiscală aferentă mărfuri menționate, inclusiv pentru avansuri, aceasta fiind calculată de comerciant și înregistrată atât ca TVA colectat, cât și ca TVA deductibil în declarația de TVA. În aceste condiții vânzătorul va avea obligația să înscrie pe factura fiscală mențiunea „taxare inversă”. Colectarea TVA la nivelul TVA deductibil va fi asimilată cu plata TVA de către vânzător.
Astfel, proiectul prevede completarea CF cu un articol nou (art. 1017) care va reglementa taxarea inversă aplicabilă livrărilor anumitor produse energetice, prevederile căruia se vor aplica livrărilor de energie electrică și gaze naturale prevăzute pentru tranzacțiile desfășurate între subiecții înregistrați ca plătitori de TVA, atunci când cumpărătorul are statut de comerciant (prevederile aferente vor fi reglementate1 în alin. (3) din noul articol).
Conform completărilor propuse, comercianții prevăzuți1 la alin.(3) vor depune la Serviciul Fiscal de Stat o declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că acesta îndeplinește condiția prevăzuta la alin.(3) pct.1) lit.b) și, respectiv pct.2) lit.b), în perioada ianuarie-noiembrie a anului de gestiune având un consum propriu de maximum 1% din cantitatea/volumul mărfurilor procurate. Modalitatea și condițiile de depunere a declarației se vor efectua conform modului stabilit de Ministerul Finanțelor.
În cazul neaplicării taxării inverse, după cum prevede proiectul, și în situația în care vânzătorul va emite o factură fiscală cu suma TVA pentru operațiunile stabilite1 la alin. (3) și nu va înscrie mențiunea „taxare inversă” în respectiva factură fiscală, iar comerciantul va deduce suma TVA înscrisă în factura fiscală, acesta își va pierde dreptul de deducere pentru achiziția dată. Vânzătorul, la solicitarea cumpărătorului, va putea emite facturi fiscale corectate, în vederea aplicării taxării inverse, respectiv a regularizării TVA și restituirii acesteia către cumpărător pentru livrările efectuate.
Totodată, proiectul propune completarea Legii nr.1417/1997 pentru punerea în aplicare a Titlului III al Codului fiscal cu noi prevederi care vor stipula că comerciantului de gaze naturale în sensul art.1017 din CF, care pentru perioada fiscală decembrie 2025, va înregistra TVA spre deducere în perioada ulterioară mai mult de 10 mil. lei, va avea dreptul de a solicita restituirea acesteia eșalonat în mărime de maxim 25% din suma TVA dedusă pentru perioada fiscală decembrie 2025, conform prevederilor CF.
Proiectul votat în prima lectură vine și cu clarificarea conceptelor de TVA colectat si deductibil. Având în vedere utilizarea noțiunilor respective în cadrul conceptului de taxare inversa, se propune precizarea în mod explicit a definițiilor menționate pentru a asigura о interpretare uniforma a legislației.
În acest context, se prevede completarea art. 93 din CF cu pct. l1) si l2) care prevăd că, TVA colectat reprezintă suma TVA aferentă livrărilor de mărfuri si/sau prestărilor de servicii impozabile efectuate sau care urmează a fi efectuate de subiectul impozabil înregistrat ca plătitor de TVA, precum si TVA aferentă operațiunilor pentru care subiectul impozabil este obligat la plata TVA; TVA deductibil reprezintă suma TVA datorată sau achitată de către subiectul impozabil înregistrat ca plătitor de TVA, pentru procurările efectuate sau care urmează a fi efectuate.
Se prevede că noile prevederi vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2026.
____________________
1(3) Operațiunile pentru care se aplică mecanismul de taxare inversă sunt:
1) livrarea de energie electrică către un comerciant care are sediul, domiciliul sau reședința obișnuită în Republica Moldova. În sensul prezentei litere, comerciantul reprezintă operatorul pieței de energie electrică, precum și cumpărătorul de energie electrică care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) deţine o licenţă valabilă de trading sau de furnizare a energiei electrice, eliberată de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică, în conformitate cu Legea nr.107/2016 cu privire la energia electrică.
b) activitate principală în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică, constă în revânzarea acesteia şi al cărui consum propriu de energie electrică este neglijabil. Prin consum propriu neglijabil de energie electrică se înţelege un consum de maximum 1% din cantitatea procurată.
2) livrarea de gaze naturale către un comerciant care are sediul, domiciliul sau reședința obișnuită în Republica Moldova. În sensul prezentei litere, comerciantul reprezintă cumpărătorul de gaze naturale care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) deţine o licenţă pentru furnizarea gazelor naturale sau pentru tradingul de gaze naturale, eliberată de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică, sau este operatorul platformei de tranzacționare aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și în conformitate cu Legea nr.108/2016 cu privire la gazele naturale.
b) activitate principală în ceea ce privește cumpărările de gaze naturale, constă în revânzarea acestora şi al cărui consum propriu de gaze naturale este neglijabil. Prin consum propriu neglijabil de gaze naturale se înţelege un consum de maximum 1% din volumul procurat.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
348 просмотры
Дата публикации:
05 Май /2025 07:58
Catalogul tematic
Налоговые новости
Ключевые слова
taxarea inversă | livrare | energie
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии