Новости
Transportul rutier: sporirea competitivității
Pentru a atenua impactul situației create în domeniul transportului rutier și pentru a nu admite falimentarea acestuia, Executivul a aprobat în ședința din 7 decembrie 2022 proiectul hotărârii ce conține măsuri de susținere a activității operatorilor din domeniu prin compensarea directă sau indirectă a unei părți din costuri.
Proiectul a fost elaborat având în vedere necesitatea diminuării cheltuielilor suportate de operatorii de transport rutier și sporirea competitivității acestora pe piața regională a serviciilor de transport rutier de mărfuri.
Astfel, se propune uniformizarea costurilor pentru autorizațiile de transport rutier, fiind stabilită o singură grilă de prețuri pentru toate autorizațiile unitare: 240 euro pentru autorizaţia multilaterală CEMT anuală, cu carnet de drum; 20 euro pentru autorizaţia multilaterală CEMT pe termen scurt, cu carnet de drum și 5 euro pentru autorizaţia pentru transporturi rutiere internaţionale de mărfuri.
În același timp, este prevăzută extinderea categoriilor de vehicule și majorarea vârstei a acestora pentru unitățile de transport scutite de plata taxelor vamale. Astfel, respectiva taxă nu va fi percepută la importul autovehiculelor specificate în Nomenclatura combinată a mărfurilor la pozițiile tarifare 870120 şi 8704 cu termenul de exploatare de până la 7 ani inclusiv și cele de la poziția tarifară 8702 cu termenul de exploatare de până la 10 ani inclusiv, precum și la cele importate în cazul schimbării domiciliului persoanelor fizice, la prezentarea documentelor confirmative.
Pe parcursul ultimilor 2 ani domeniul transporturilor rutiere a fost afectat de mai multe crize, acestea având un impact major asupra operatorilor de transport care activează în trafic internațional. Pandemia, majorarea prețurilor la carburanți și criza regională au majorat esențial costurile operaționale și a condus la reorientarea fluxurilor de mărfuri, ceea ce a lăsat o amprentă majoră asupra domeniului, iar ca rezultat rezervele acumulate pe parcursul ultimilor ani au fost utilizate pentru acoperirea cheltuielilor curente și nu pentru investiții în dezvoltare, se menționează în nota proiectului.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
782 просмотры
Дата публикации:
08 Декабрь /2022 07:58
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
Hotarare de Guvern | cheltuielile de transport | competitivitate
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии