Новости

Unele entități vor fi obligate să publice pe pagina web suma totală a plăților salariale achitate conducătorului

În cazul întreprinderilor de stat, municipale, societăților pe acțiuni cu capital integral sau majoritar de stat, entităților monopoliste și a autorităților și instituțiilor publice, inclusiv care beneficiază de subvenții/subsidii de la buget (în continuare – entități), cuantumul salariului suplimentar plătit din fondul de salarizare nu va putea depăși 120% (la momentul de față – 100%) din salariul de funcție al angajatului, iar pentru personalul care realizează nemijlocit activități informatice și în tehnologia informației, cuantumul salariului suplimentar nu va depăși 150% din salariul de funcție a angajatului.

 

Pe agenda ședinței secretarilor de stat din 22 februarie a fost inclus proiectul modificărilor și completărilor la HG nr. 743/2002 cu privire la salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în scopul eliminării neclarităților apărute în procesul implementării HG nr. 874/2022, în baza căreia au fost revizuite mai multe prevederi din HG nr. 743/2002.

 

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, intervalul pentru stabilirea salariilor tarifare/de funcție calculat angajaților din unitățile cu autonomie financiară cu aplicarea coeficientul de complexitate pe tipuri de lucrări și ramuri ale economiei naționale cu valoarea 1,00, stabilit în Anexa nr. 4 la HG nr. 743/2002, se va reexamina anual și la fiecare modificare a salariului minim pe țară.

 

Se propune și concretizarea componentelor salariale ce nu vor fi incluse în cuantumul total limitat al conducătorului ÎS, ÎM sau SA cu capital integral sau majoritar de stat și ale entităților monopoliste, precum și ale conducătorilor autorităților și instituțiilor publice la autogestiune. Respectiv, redacția pct. 53 a fost revăzută, fiind concretizată modalitatea după care se va calcula salariul mediu lunar în ansamblu pe unitate, fiind stabilit că acesta se va calcula conform prevederilor HG nr. 426/2004.

 

Proiectul prevede modificări în partea clarificării limitărilor mărimii cumulate a premiilor și a plăților cu caracter unic, acordate pe parcursul unui an conducătorilor entităților, și cuantumului maxim al premiului anual/recompensei anuale acordate în condițiile art. 138 din Codul muncii pentru rezultatele activităţii economico-financiare, care, odată cu intrarea noilor reglementări în vigoare, nu va putea depăşi 50% din salariul de funcţie lunar al conducătorului.

 

Se propune și acordarea garanțiilor prin achitarea angajatului a diferenței de salariu în cazul în care salariul tarifar sau de funcție lunar al acestuia este mai mic decât salariul tarifar sau de funcție lunar, calculat anterior intrării în vigoare a HG nr. 874/2022, până la cuantumul salariului tarifar sau de funcție lunar existent înainte de intrarea acestuia în vigoare și atât timp, cât această situație se va menține. Prevederea va asigura că venitul angajaților nu scade în urma modificărilor operate în anul 2022, risc semnalat de unele unități vizate de proiectul respectiv.

 

Concomitent, pentru sporirea transparenței în salarizarea conducătorilor și adjuncților autorităților și instituțiilor publice la autogestiune, se propune introducerea obligativității de publicare pe pagina web a entității și a fondatorului a sumei totale pe anul precedent a plăților salariale (salariul de funcție, salariul suplimentar și plățile cu caracter de stimulare și compensare) încasate de aceștia.

 

De asemenea, proiectul vine cu explicații ce țin de aplicabilitatea normelor din HG nr. 743/2002 pentru diferitele sectoare (public și privat). Astfel, pentru unitățile cu autonomie financiară din sectorul privat hotărârea se statuează cu titlul de recomandare, cu excepția prevederilor1 pct. 21. De asemenea, se stabilește expres că hotărârea este obligatorie pentru întreprinderile de stat, municipale, societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, entitățile monopoliste, autoritățile și instituțiile publice la autogestiune.

 

Potrivit proiectului, noile reglementări vor intra în vigoare la data publicării hotărârii aprobate de Guvern în MO.

______________________

1Hotărârea Guvernului nr. 743/2002 cu privire la salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară

 

21. Se stabilește că drept bază pentru diferențierea salariilor de funcție/salariilor tarifare în raport cu calificarea, gradul de pregătire profesională și de competență al salariatului, precum și cu gradul de răspundere pe care îl implică funcțiile/lucrările executate și complexitatea lor servește salariul minim.

În salariul minim nu se include salariul suplimentar (sporuri, suplimente, adaosuri și premiile curente) și alte plăți de stimulare sau compensare.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

2740 просмотры

Дата публикации:

24 Февраль /2023 07:59

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

conducerea | salarizarea | intreprindere de stat | autonomie financiară

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon