Мнения

Victoria Belous: „Dezvoltarea unor politici fiscale eficiente și sustenabile este posibilă doar printr-o colaborare activă cu sectorul privat”

 

Interviu cu ministra Finanțelor, Victoria Belous 

 
 

- Doamna Belous, în condițiile obținerii statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, Moldova parcurge procesul de armonizare a legislației naționale la standardele UE. Una din sarcinile Ministerului Finanțelor, în acest context, este rescrierea Codului fiscal. La ce etapă este autoritatea la capitolul dat?

- Procesul de rescriere a Codului fiscal este o prioritate strategică pentru Ministerul Finanțelor în contextul armonizării legislației naționale cu standardele UE. Acest demers complex și etapizat urmărește nu doar transpunerea directivelor europene, ci și crearea unui cadru fiscal modern, transparent și adaptat realităților economice din Republica Moldova.

Primul pas concret în această direcție a fost inițierea rescrierii Titlului IV al CF, referitor la accize. În prezent, un proiect de lege care transpune patru acte ale UE și vizează accizele armonizate se află pe platforma Cancelariei de Stat pentru avizare și consultare publică. În paralel, vor fi elaborate și alte inițiative legislative pentru transpunerea regulilor de accizare a produselor energetice și electricității, precum și pentru armonizarea cadrului național cu prevederile europene privind TVA.

Pe termen lung, modernizarea integrală a CF este un obiectiv major al MF. Conform Conceptului de modernizare a Codului fiscal, document deja supus consultărilor publice, proiectul final al noului Cod urmează să fie elaborat până în anul 2027.

Pentru a asigura un proces transparent și incluziv, ministerul colaborează activ cu autoritățile publice, mediul de afaceri și partenerii internaționali. Acest efort va contribui la consolidarea unui sistem fiscal echitabil, eficient și predictibil, esențial pentru dezvoltarea economică și integrarea Moldovei în piața unică europeană.

 

- În opinia Dumneavoastră, ce schimbări va aduce legislația fiscală armonizată și dacă vor reuși contribuabilii atât persoanele fizice, cât și cele juridice, să facă față noilor cerințe?

- Legislația fiscală armonizată va aduce schimbări semnificative, menite să alinieze sistemul fiscal al Moldovei la standardele UE. Aceste modificări vor asigura o mai mare transparență, eficiență și predictibilitate în colectarea impozitelor, contribuind totodată la un mediu economic mai competitiv și echitabil.

Printre principalele ajustări se numără modificarea regulilor de determinare a subiecților impunerii, redefinirea listelor de livrări scutite de TVA și a cotelor reduse, precum și introducerea unor concepte noi, cum ar fi achizițiile și livrările intracomunitare de bunuri. De asemenea, se vor implementa măsuri specifice pentru armonizarea accizelor la produsele energetice, gazele naturale și electricitate, în conformitate cu cerințele Directivelor UE. În acest context, marcarea fiscală a produselor petroliere va fi extinsă pentru a asigura trasabilitatea acestora în domenii precum agricultura și transportul de mărfuri și pasageri.

Desigur, tranziția la acest nou cadru fiscal va presupune un efort semnificativ atât din partea autorităților, cât și a contribuabililor, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice. Ministerul Finanțelor este conștient de provocările pe care le implică reforma în cauză și, în acest sens, va intensifica procesul de consultare și informare a contribuabililor. Vor fi organizate sesiuni de instruire și ghidare pentru a facilita înțelegerea noilor cerințe și adaptarea la acestea.

Un aspect esențial al acestei reforme este digitalizarea fiscală, care va juca un rol-cheie în simplificarea și automatizarea proceselor fiscale. Implementarea unor sisteme informatice moderne va sprijini atât autoritățile fiscale, cât și contribuabilii în conformarea la noile cerințe, reducând birocrația și sporind eficiența administrării fiscale.

Pe termen lung, aceste schimbări vor genera beneficii semnificative pentru economia națională, prin crearea unui mediu de afaceri mai stabil și predictibil. În plus, armonizarea fiscală va deschide noi oportunități pentru integrarea economică a Moldovei în piața europeană, asigurând un sistem de impozitare echitabil și favorabil dezvoltării durabile.
 

 

- Ministerul Finanțelor se bucură de o conlucrare eficientă cu partenerii externi. Cum ați aprecia aportul experților internaționali în diverse segmente, spre exemplu, armonizarea legislației, implementarea standardelor internaționale în domeniul finanțelor publice?

- Ministerul beneficiază de o colaborare valoroasă cu partenerii internaționali, iar expertiza acestora joacă un rol esențial în modernizarea politicilor și în implementarea standardelor internaționale, inclusiv în procesul de armonizare a legislației fiscale și bugetare la cerințele UE. Apreciem foarte mult acest sprijin și rămânem angajați în continuarea acestei colaborări, pentru a asigura un sistem al finanțelor publice modern, transparent și eficient, în conformitate cu standardele europene și cele internaționale.

 

- În ultima perioadă, Ministerul Finanțelor organizează în mod frecvent întruniri cu mediul de afaceri, în cadrul cărora sunt dezbătute diverse subiecte de interes major. Putem spune că între autoritate și reprezentanții sectorului corporativ există un dialog deschis. Care sunt beneficiile acestor discuții?

- Dialogul și parteneriatul cu mediul de afaceri sunt priorități strategice atât pentru mine, cât și pentru Ministerul Finanțelor. Dezvoltarea unor politici fiscale eficiente și sustenabile este posibilă doar printr-o colaborare activă cu sectorul privat.

Acest parteneriat ne permite să ajustăm politicile economice pentru a sprijini investițiile, a stimula creșterea economică și a crea un cadru stabil și predictibil pentru afaceri în Moldova. Comunitatea de afaceri este un partener de încredere, iar printr-un dialog constant identificăm soluții pentru provocările existente, facilităm conformarea voluntară și dezvoltăm un mediu antreprenorial competitiv.

Un proces de reformă care integrează opiniile sectorului privat asigură politici mai bine adaptate realității economice. Consultările directe cu reprezentanții mediului de afaceri ne ajută să înțelegem mai bine nevoile acestora și să aliniem reglementările locale la standardele europene, sporind astfel competitivitatea companiilor autohtone.

Menținerea unui dialog constant garantează transparență în procesul decizional și consolidează încrederea între autorități și sectorul privat – element esențial pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerilor.

 

- Doamna Belous, cu toate că suntem doar la început de aprilie, totuși când preconizați să faceți public proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul următor și, dacă ați putea să ne spuneți, care vor fi aspectele cele mai importante ale acestuia?

- Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2026 este în proces de elaborare, iar ministerul a demarat deja colectarea propunerilor până la data de 19 martie 2025. Ne dorim să respectăm calendarul bugetar, ceea ce înseamnă că proiectul ar trebui adoptat până în luna iulie. Totuși, întrucât perioada de activitate a Parlamentului nu este încă stabilită cu certitudine, nu putem oferi, în acest moment, un termen exact pentru adoptarea finală a proiectului.

Ca în fiecare an, proiectul va trece printr-un proces amplu de analiză și consultare, pentru a asigura o abordare echilibrată și sustenabilă. Printre aspectele-cheie ale acestuia se vor regăsi măsuri de susținere a populației și a mediului de afaceri, în contextul economic actual, precum și alinierea politicii fiscale la standardele UE. Un accent deosebit va fi pus pe continuarea digitalizării proceselor, eficientizarea administrării fiscale și vamale și implementarea unor măsuri care să sprijine investițiile.

Un alt obiectiv esențial este simplificarea procedurilor și reducerea sarcinii administrative pentru contribuabili, pentru a asigura un mediu fiscal mai prietenos și mai predictibil. În același timp, vom continua implementarea măsurilor de consolidare fiscală, pentru a menține sustenabilitatea finanțelor publice pe termen lung.

În perioada următoare, vom reveni cu detalii suplimentare privind măsurile propuse, odată ce proiectul va fi definitivat și supus consultărilor publice.

 

- Anul trecut, în luna august, a fost lansată platforma e-VMS care permite efectuarea directă a tranzacțiilor cu Valori Mobiliare de Stat de către toți cetățenii RM. Rezultatul corespunde așteptărilor?

- Lansarea platformei e-VMS a reprezentat un pas semnificativ în dezvoltarea pieței Valorilor Mobiliare de Stat din RM, iar rezultatele obținute confirmă că această inițiativă a corespuns așteptărilor și chiar le-a depășit în anumite aspecte.

Un indicator clar al succesului platformei este cererea ridicată pentru obligațiunile de stat emise prin intermediul platformei e-VMS. În cadrul celor două subscrieri din 2024, cererea a fost semnificativ mai mare decât volumul indicativ: cu 57,4% pentru obligațiunile de 2 ani și cu 201,8% pentru cele de 1 și 2 ani.

Un alt rezultat notabil este creșterea numărului de utilizatori înregistrați pe platformă, care a ajuns la 4420. Acest aspect confirmă faptul că tot mai mulți cetățeni sunt interesați să își diversifice economiile prin investiții în VMS. 

Mai mult, primul cupon aferent obligațiunilor de stat emise prin e-VMS urmează să fie achitat pe 26 martie 2025, ceea ce demonstrează funcționalitatea și credibilitatea acestui instrument financiar. 

În același timp, lansarea unei noi emisiuni de VMS la 10 martie 2025 reafirmă continuitatea și viabilitatea platformei. În perioada de subscriere, care s-a încheiat la 19 martie, investițiile au ajuns la 246,1 mil. lei, ceea ce demonstrează un interes sporit din partea cetățenilor.

Constatăm, cu regret, că Moldova rămâne o societate orientată mai mult spre economisire decât spre investiții. Cu toate acestea, prin intermediul e-VMS, ne-am propus să schimbăm această paradigmă și să promovăm cultura investițiilor ca metodă de dezvoltare a economiilor personale. Vom continua să îmbunătățim platforma, să comunicăm activ cu investitorii și să dezvoltăm noi funcționalități pentru a spori lichiditatea Valorilor Mobiliare de Stat și atractivitatea acestui instrument.

 

- La sfârșitul anului 2024 a fost restartată reforma evidenței contabile în sistemul bugetar. Ce modificări se așteaptă la acest capitol și care vor fi rezultatele reformei date?

- Cu adevărat, reforma evidenței contabile în sistemul bugetar a fost relansată. Obiectivul principal al acesteia este elaborarea și implementarea Standardelor Naționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (SNCSP), bazate pe standardele internaționale IPSAS. Domeniul de aplicare al SNCSP va acoperi autoritățile/instituțiile bugetare care sunt finanțate de la bugetele componente ale bugetului public național.

Reforma în sine prevede modificarea cadrului normativ relevant, implementarea Sistemului Informațional „Contabilitatea unică bugetară”, instruirea specialiștilor în implementarea SNCSP și respectiv, implementarea treptată a SNCSP.

Vreau să menționez că, în ianuarie 2025, au fost lansate cursurile de instruire cu privire la IPSAS pentru angajații implicați în procesul de elaborare a proiectelor SNCSP, în rezultatul cărora au fost elaborate primele două proiecte SNCSP.

Ministerul Finanțelor rămâne implicat în acest proces și credem că această reformă va contribui la o gestionare mai transparentă și eficientă a finanțelor publice, aliniind Moldova la bunele practici internaționale. 

 

- IFRS 17 „Contracte de asigurare” urma să se aplice în RM începând cu 1 ianuarie 2024, însă, la finele anului 2023, termenul a fost transferat pentru 1 ianuarie 2026. La acest capitol vor interveni modificări și în ce măsură la etapa actuală suntem gata să implementăm acest standard? 

- În contextul implementării Standardelor Internaționale de Raportare Financiară în Republica Moldova, IFRS 17 „Contracte de asigurare” reprezintă un standard de o importanță majoră, menit să aducă o mai mare transparență și comparabilitate în sectorul asigurărilor. Da, inițial, acest standard urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, dar, la solicitarea societăților de asigurări, termenul de implementare a fost amânat până la 1 ianuarie 2026. Amânarea a fost necesară pentru a permite societăților de asigurări să se adapteze la cerințele complexe ale IFRS 17.

Acest standard, care înlocuiește IFRS 4, oferă o abordare cuprinzătoare a contabilizării contractelor de asigurare. Obiectivul IFRS 17 este de a asigura faptul că o societate prezintă în situațiile financiare informații relevante care să reprezinte contractele de asigurare cu fidelitate. Informațiile respective le oferă utilizatorilor de situații financiare o bază pentru a evalua efectul contractelor de asigurare asupra poziției financiare, a performanței financiare și a fluxurilor de trezorerie ale societății.

Astfel, societățile de asigurări trebuie să se concentreze pe adaptarea proceselor interne și pe asigurarea conformității cu noile reglementări. De asemenea, trebuie să se țină cont de faptul că odată cu implementarea IFRS 17, se aplică și actualizările la IFRS 9 ,,Instrumente financiare”, relevante pentru domeniul asigurărilor.

Deși termenul de implementare a fost amânat, societățile de asigurări din Moldova trebuie să continue eforturile de pregătire pentru a asigura o tranziție reușită la IFRS 17 până la 1 ianuarie 2026. În funcție de gradul de pregătire a entităților din domeniul asigurărilor care urmează să îl aplice IFRS 17, vom stabili necesitatea amânării repetate.

 

- Cu toate că Ministerul Finanțelor activează în condiții extrem de dificile, autoritatea condusă de Dumneavoastră știe cum să asigure un echilibru între obiectivele asumate și resursele disponibile... Cum vă reușește?

- Într-adevăr, activitatea ministerului se desfășoară într-un context economic și fiscal complex, marcat de provocări interne și externe. Cu toate acestea, reușim să menținem un echilibru între obiectivele asumate și resursele disponibile printr-o planificare atentă, o gestionare responsabilă a resurselor și o comunicare constantă cu partenerii externi, sectorul privat și cetățenii.

Unul dintre elementele-cheie care ne ajută să asigurăm acest echilibru este prioritizarea proiectelor strategice și alocarea eficientă a resurselor disponibile, astfel încât să putem răspunde rapid schimbărilor sociale și economice.

Printr-o gestionare judicioasă a resurselor și o abordare echilibrată, reușim să îndeplinim obiectivele Ministerului Finanțelor, chiar și în condiții uneori mai dificile.

 

- Recent publicația noastră a sărbătorit 14 ani de la înființare. Cum ați aprecia ceea ce face „monitorul fiscal FISC.md”?

- „Monitorul fiscal FISC.md” are un rol esențial în promovarea transparenței și educației financiare, inclusiv fiscale în Republica Moldova. În cei 14 ani de activitate, publicația a demonstrat un angajament constant față de informarea corectă a contribuabililor și a profesioniștilor din domeniu, oferind o platformă importantă de informare și de comunicare.

Felicitări întregii echipe pentru realizările remarcabile de până acum și vă doresc mult succes în continuare!

 

 

Monitorul fiscal FISC.md nr.3 (94) 2025


Учреждения:

Министерство финансов Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

283 просмотры

Дата публикации:

07 Апрель /2025 10:19

Catalogul tematic

Налоговые новости

Ключевые слова

sector privat | legislația fiscala | politici fiscale | business

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon