avatar

Editorial

În compartimentul «Editorial» sunt publicate informații pe tematici actuale din domeniul economic și fiscal, proiecte de finanțare, modificări legislative și alte subiecte în ajutorul antreprenorilor

13
07 2020
107

Ion Chicu: proiecte importante pentru cetățeni

Ieri, 12 iunie, au expirat 72 de ore pe care le-au avut la dispoziție deputații pentru a depune moțiunea de cenzură asupra Guvernului ca urmare a angajării răspunderii pe cele patru proiecte, printre care rectificarea bugetului, a declarant Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi în cadrul ședinței de astăzi cu Președintele țării și Prim-ministrul RM. Respectiv, urmează semnarea documentelor în Parlament și promulgarea acestora de către Președintele statului.
 
Sper că pe parcursul săptămânii proiectele vor fi promulgate, astfel încât să putem începe implementarea lor, acestea fiind atât de importante pentru cetățeni și necesare economiei”, a precizat Ion Chicu în cadrul briefingului.

Detalii
13
07 2020
104

Guvernul propune crearea Fondului de susținere a inovațiilor digitale

În cadrul ultimei ședințe a Executivului a fost susținut proiectul de lege ce conține un șir de modificări la Legea nr.77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației (Legea nr.77/2016) ce prevăd crearea mecanismului de finanțare a proiectelor de dezvoltare a inovațiilor și afacerilor pentru statup-uri IT, precum și revederea venitului asigurat al rezidenților parcului IT.
 
Autorii inițiativei afirmă că sectorul TIC rămâne a fi unul dintre principalele domenii strategice ale economiei naționale cu o contribuție de 7% la PIB. Totodată, luând în considerare condițiile actuale, consecințele pandemiei se răsfrâng și asupra industriei IT, fiind identificate următoarele provocări pentru sector:
Detalii
13
07 2020
134

Через АИС «GEAP» будут выдаваться все разрешительные документы

Выдача или отказ в выдаче разрешительного акта и его дубликата, а также его продление, переоформление, приостановление и отзыв государственным органом-эмитентом будет осуществляться через автоматизированную информационную систему для управления и выдачи разрешительных документов (АИС «GEAP»). Это предусматривают поправки, внесенные правительством в Закон о регулировании предпринимательской деятельности путем разрешения.
 
Согласно законопроекту, все разрешительные документы, сгенерированные в АИС «GEAP», будут содержать элементы автоматической идентификации -  двухмерный штрих-код.
Detalii
13
07 2020
114

В Молдове будет создана информационная система учета правонарушений

Автоматизированная информационная система учета правонарушений, дел о правонарушениях и лиц, их совершивших (далее – Система), будет представлять собой совокупность взаимосвязанных информационных ресурсов и технологий, программно-технических средств, методологий, предназначенная для хранения, обработки и использования данных в рамках Системы, а также единого учета правонарушений.
 
Это определение содержится в проекте закона об Автоматизированной информационной системе учета правонарушений, дел о правонарушениях и лиц, совершивших правонарушения, который был одобрен парламентом в первом чтении в конце прошлой недели.

Detalii
13
07 2020
951

Codul muncii: modificări votate în lectură finală

Se admite ca, în contractul colectiv de muncă sau în contractul individual de muncă, să fie prevăzută posibilitatea de a compensa orele de muncă suplimentară cu ore libere, cu acordul scris al părților. În acest caz, orele libere vor fi acordate în decurs de până la 30 de zile de la prestarea muncii suplimentare.
 
În ședința Legislativului din 9 iulie 2020 au fost operate modificări în circa 20 de articole din Codului muncii (CM), fiind votate în lectură finală trei proiecte de lege în acest sens.
 

Detalii
13
07 2020
104

Soluționarea alternativă a litigiilor

Implementarea metodelor alternative de soluționare a litigiilor este în atenția Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, care a desfășurat un  șir de webinare dedicat IMM-urilor în cadrul proiectului „Consiliere juridică de urgență” organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în parteneriat cu Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

 

Starea de urgență a schimbat regulile de joc, inclusiv al regimului de desfășurarea ședințelor de judecată. În acest sens, medierea și arbitrajul au fost metodele alternative optime de soluționare a litigiilor.

Detalii