BGPF

30.3.28 În ce perioadă fiscală survine obligația fiscală pentru mărfurile, ce fac obiectul taxei conform Legii nr.1540/1998, în cazul introducerii lor pe teritoriul Republicii Moldova?

Potrivit art.11 alin. (3) din Legea nr.1540/1998, pentru mărfurile importate, termenul obligației fiscale reprezintă data punerii la dispoziţie pe piaţă mărfurilor respective.


     În conformitate cu art. 3 din Legea cu privire la comerțul interior nr.231/2010, plasarea pe piaţă constă în introducere a bunului (produsului, mărfii) sau serviciului în circuitul comercial în baza unui contract civil (aplicabil activităţii de comerţ).


     La rîndul său, conform aceluiași articol al Legii sus menționate, circuitul comercial (piaţa de mărfuri şi servicii) reprezintă un sistem al relaţiilor sociale, reglementat prin norme juridice, care apar în procesul prestării de servicii comerciale, executării de lucrări, pregătirii spre vânzare, vânzării/procurării bunurilor sau serviciilor, locaţiunii sau altor acţiuni aferente aducerii bunului (produsului, mărfii) sau serviciului către consumator, apărute între subiecţii relaţiilor comerciale.


     Astfel, atunci când bunurile sunt introduse pe teritoriul Republicii Moldova, obligația de plată a taxei pentru mărfurile respective apare în perioada fiscală în cauză.

Ordinul SFS nr. 417 din 08-11-2023

Data publicării:

13 Noiembrie /2023 09:33

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon