Știri

Conceptul de „nomazi digitali” va fi reglementat de legislația națională

În cadrul Consiliului consultativ pentru digitalizarea economiei – iConsiliu de pe platforma Consiliului Economic a fost prezentat un nou pachet legislativ pentru digitalizarea economiei, ce prevede intervenții la 34 de acte normative.

 

 

Proiectul a fost dezvoltat cu suportul ATIC și GIZ și elaborat cu suportul experților Roman Ivanov și Andrei Jizdan.

 

 

În primul rând,  se propune reglementarea conceptului de nomazi digitali, care poate fi o persoană fizică cetățean străin sau apatrid, ce obține venit din orice surse aflate în afara RM de la distanță, prin intermediul echipamentelor de comunicații electronice, este salariat al unei companii înregistrate în afara țării sau deține o companie înregistrată în afara RM. În acest scop va obține dreptul de ședere în RM (1 an, cu posibilitatea de extindere a dreptului) și va dobândi statutul de rezident fiscal din momentul obținerii dreptului de ședere provizorie, indiferent de durata aflării în RM pe parcursul anului fiscal. Tot referitor la nomazii digitali, se propune ca impozitul pe venit să fie în mărime anuală de 2 salarii medii lunare pe economie prognozate pe anul respectiv, indiferent de mărimea venitului impozabil și proporțional duratei deținerii statutului de nomad digital, asigurarea socială să fie facultativă, iar prima de asigurare obligatorie de asistență medicală să fie stabilită în sumă fixă, cu excepția deținerii asigurării medicale internaționale valabile pe teritoriul RM.

 

În altă ordine de idei, proiectul prevede eliminarea obligativității emiterii facturii fiscale în cadrul comerțului electronic aferent livrărilor la domiciliu prin alți furnizori de servicii poștale/intermediari (curieri), nu doar prin intermediul Poștei Moldovei, precum și excluderea obligației de calculare și achitare a TVA la importul de servicii aferente comisioanelor platformelor online internaționale specializate în plasarea spre comercializare a mărfurilor, produselor și serviciilor (comisioanelor platformelor de tip marketplace) prin clarificarea locului „livrării” .

 

Un alt aspect important constă în eliminarea cash-ului din economie și stimularea răspândirii POS terminalelor și cardurilor bancare în mediul rural, prin oferirea posibilității eliberării numeralului la utilizarea cardurilor bancare de către persoanele fizice. Se mai preconizează facilitarea angajării profesioniștilor IT, cu scopul de a stimula adopția inovației digitale în sectorul real (în afara parcului IT), prin plafonarea a 2 salarii medii lunare pe economie prognozate pe anul respectiv, fără schimbarea cotei existente a venitului impozabil, bazelor de calcul a contribuțiilor și primelor.

 

Alte propuneri:

  • Revizuirea cerințelor privind IT Viza, substituirea avizului cu prezentarea copiei contractului de aderare la IT Park;
  • Eliminarea documentului Adeverința privind confirmarea statutului juridic al străinului sau Adeverința privind IDNP;
  • Clarificarea și modificarea actelor normative secundare necesare obținerii IDNP la distanță
  • Extinderea domeniului e-KYC.

 

Proiectul urmează a fi consultat pe particip.gov.md. propunerile pot fi expediate până la 5 februarie curent.

982 vizualizări

Data publicării:

26 Ianuarie /2024 15:44

Etichete:

legislația națională | legislatie | digital

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon