Știri

A fost lansată platforma de comunicare între Guvern și reprezentanții companiilor germane prezente în Republica Moldova

Vicepremierul Valeriu Lazăr a discutat cu cei mai mari investitori germani în Republica Moldova acțiunile ce pot îmbunătăți mediul de afaceri pe termen scurt,în special prin modificarea politicii bugetar-fiscale și îmbunătățirea administrării fiscale și vamale. Discuția a fost moderată de Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, cu participarea conducerii companiilor Tirex-Petrol, Südzucker, Draexlmaier, Steinel Electronics, MDV, etc. Din partea Guvernului, au mai participat ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, și noul director al Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor, Dona Școla. Reprezentanții companiilor au accentuat necesitatea de a armoniza la cadrul UE legislația privind producerea în regim de perfecționare activă, astfel încât să nu fie impozitat importul de materie primă de la furnizori terți, în cazul în care aceasta este utilizată în producție și re-exportată în totalitate într-un termen determinat. Alte probleme abordate de investitori se referă la cursul de schimb al dolarului, mărimea accizelor pentru produsele petroliere, inclusiv păcura utilizată de centralele termice, administrarea fiscală în partea ce ține de rambursarea TVA, inclusiv mărimea TVA aplicată producătorilor agricoli, reglementarea numărului de zile libere pentru angajați. Totodată, au fost discutate chestiuni ce țin de competiția loială, în special în sectorul asigurărilor. Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat că nici unul din subiectele discutate nu va rămâne fără atenție, iar o parte din propunerile oamenilor de afaceri germani deja se regăsesc în documentele de politici în proces de elaborare. Ministrul Economiei a propus formularea în regim de urgență a unor propuneri concrete de modificare a legislației, ce vor fi examinate și aprobate în următoarele săptămâni, împreună cu legea bugetului și politica bugetar-fiscală pentru anul viitor.
„Nu vom face revoluții pe partea de politici fiscale, însă pe partea de administrare vom interveni semnificativ pentru a ușura activitatea agenților economici. Am certitudinea că administrarea TVA se va îmbunătăți începand cu 1 ianuarie 2014, or aceste proceduri îi afectează pe toți producătorii și exportatorii”, a declarat Valeriu Lazăr.
Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a declarat că statul nu vrea să-și finanțeze bugetul din contul mijloacelor circulante ale agenților economici, astfel TVA se va rambursa în termen de 45 de zile de la depunerea solicitării, iar pentru companiile cu risc redus rambursarea se va face fără controale prealabile. Alte inovații pe care le examinează Guvernul se referă la introducerea mecanismului de antrepozit fiscal și de taxare inversă a TVA. Totuși, ministrul Finanțelor a accentuat nevoia de a spori cultura plății impozitului pe venitul corporativ. Ambasadorul Germaniei a apreciat deschiderea autorităților de a examina propunerile sectorului privat de natură să îmbunătățească mediul de afaceri, fapt care constituie un semnal pozitiv pentru investitori. Matthias Meyer a declarat că vor fi create și grupuri de lucru ce vor monitoriza progresul în realizarea acțiunilor convenite. Următoarea întâlnire cu oamenii de afaceri germani va pune în discuție agenda de conformare la realitățile de după intrarea în vigoare a Acordului de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-media al Ministerului Economiei al RM

1904 vizualizări

Data publicării:

18 Octombrie /2013 17:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Ministerului Economiei | Guvern | ministerul finanţe | IFPS | Serviciul Vamal | TVA

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon