Știri

BNM a revizuit în creştere prognoza asupra inflaţiei anuale pentru 2014, la 5,4%

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a revizuit în creştere prognoza privind rata anuală a inflaţiei pentru anul 2014, la 5,4 la sută, faţă de 4,7 la sută cît se estima în luna octombrie anul trecut, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, informează MOLDPRES. Pentru anul 2015 se prognozează o inflaţie de 4,8 la sută sau cu 0.5 puncte procentuale mai mult decît se anticipase anterior. Este a treia oară consecutiv cînd prognoza este revizuită în creştere. Banca Centrală prognozează pentru primul trimestru al anului 2014 o inflaţie de 5,7 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„În trimestrele întîi şi doi anul curent anticipăm o creştere lentă a nivelului general al preţurilor, în principal, din cauza contribuţiei preţurilor la produsele alimentare, iar în a două jumătate a anului inflaţia îşi va relua trendul descrescător”,
a precizat guvernatorul BNM. Noua rundă de prognoză plasează inflaţia în intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5 la sută în următoarele opt trimestre. În ultimii doi ani, indicele preţurilor de consum s-a situat în aproprierea ţintei inflaţiei de 5 la sută şi a atins în luna decembrie 2013 nivelul de 5,2 la sută faţă de decembrie 2012, se menţionează în Raportul asupra inflaţiei, prezentat astăzi de către Banca Naţională. Prognozele actualizate ale BNM indică o accentuare a contribuţiei inflaţiei de bază şi a preţurilor la produsele alimentare la inflaţia totală. În anul 2015 „este posibilă o sporire a influenţei preţurilor reglementate la inflaţia totală. Preţurile la combustibili vor continua să aibă o influenţă minoră asupra nivelului general al preţurilor, comparativ cu şocurile energetice din anii 2010 şi 2011”, mai constată BNM. Datele externe indică faptul că PIB din zona euro va creşte cu 1 la sută în 2014 şi 1,4 la sută în 2015, în timp ce activitatea economică din Rusia se răceşte. Preţurile la petrol şi gaz pe pieţele externe vor fi mai mici decît s-a estimat anterior. Preţurile internaţionale la produsele alimentare vor continua scăderea, deşi de la niveluri puţin mai ridicate. Datele publicate pe pieţele internaţionale indică probabilitatea ridicată de depreciere a monedei unice europene, a mai menţionat guvernatorul BNM. Pe piaţa internă, preţurile la produsele alimentare vor continua să crească în trimestrul întîi al anului 2014, după care îşi vor relua trendul de încetinire. Preţurile la combustibili „vor creşte mai puţin decît s-a estimat anterior, în principal, datorită diminuării preţului la petrol pe pieţele internaţionale. Preţurile reglementate vor avea o contribuţie mică, deşi se anticipează o accelerare la mijlocul anului 2015. Inflaţia de bază va fi semnificativ mai mică, indicînd o cerere internă în scădere, potrivit BNM. Guvernatorul BNM a mai subliniat că principalele riscuri dezinflaţioniste sînt legate de diminuarea prognozelor privind creşterea economică a principalilor parteneri comerciali, de trendul descrescător al preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi posibila înăsprire a condiţiilor de migraţie şi comerţ extern cu Federaţia Rusă. De asemenea, o scădere probabilă a transferurilor din străinătate a mijloacelor băneşti în favoarea persoanelor fizice ar afecta sursele de finanţare a consumului şi, prin urmare, ar inhiba cererea internă. Riscurile inflaţioniste „ar putea surveni din partea redresării cererii interne, precum şi din majorarea preţurilor internaţionale la petrol. Totuşi, riscurile dezinflaţioniste vor predomina şi în anul viitor”, a concluzionat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

via www.moldpres.md

1714 vizualizări

Data publicării:

06 Februarie /2014 13:06

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

BNM | inflație | Dorin Drăguţanu | PIB | economia

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon