07
12 2015
930

Companiile aeriene din Moldova, obligate să asigure pasagerii, bagajele și mărfurile

Operatorii aerieni din Moldova, dar și companiile care efectuează zboruri spre, din sau deasupra teritoriului Republicii Moldova vor fi obligați să asigure pasagerii, bagajele și mărfurile pe care le transportă. Asigurarea va trebui să includă decesul şi vătămările corporale cauzate de accidente şi pierderea, distrugerea sau daunele cauzate bagajelor şi mărfurilor.

Un proiect în acest sens a fost elaborat de către Ministerul Transporturilor, care are drept scop armonizarea şi consolidarea cadrului normativ în domeniul răspunderii operatorilor aerieni pentru a proteja interesele legitime ale beneficiarilor serviciilor aeriene.

Potrivit proiectului, răspunderea operatorului aerian în cazul decesului sau al vătămării pasagerului nu este limitată financiar. Dacă suma pentru despăgubiri este până la 3 milioane de lei, atunci operatorul nu poate contesta solicitarea pentru despăgubire.

În cazul accidentelor aeronautice care au avut ca urmare decesul sau vătămarea pasagerilor, operatorul va efectua plăţi anticipate persoanelor fizice care au dreptul să pretindă despăgubiri. Plata anticipată în caz de deces nu trebuie să fie mai mică decât aproximativ 445 de mii de lei pentru fiecare pasager. Totuși, o plată anticipată nu constituie recunoaşterea răspunderii şi poate fi compensată cu orice sumă plătită ulterior.

Totodată, proiectul prevede și asigurare pentru personalul de serviciu. În cazul decesului sau vătămării corporale în urma accidentului, cuantumul asigurării minime este de aproximativ 6,5 milioane de lei.

De asemenea, dacă bagajul este deteriorat, predat cu întârziere, pierdut sau distrus, pasagerul trebuie să depună o reclamaţie în scris către operatorul de transport aerian. Pentru întârzierea bagajului, operatorul va achita aproximativ 31 de mii de lei. Operatorul de transport aerian este răspunzător în caz de distrugere, pierdere sau deteriorare a bagajelor care valorează nu mai mult de 31 de mii de lei.

Acţionarea în justiţie pentru solicitarea despăgubirilor poate fi efectuată în termen de doi ani de la data sosirii aeronavei sau de la data la care aeronava ar fi trebuit să sosească.

În cazul în care nu vor fi respectate prevederile acestei legi, operatorii aerieni vor fi sancționați în conformitate cu Codul Contravenţional. Operatorilor aerieni naționali, Autoritatea Aeronautică Civilă le poate suspenda certificatul sau autorizaţia de operator aerian şi permisiunea de zbor. Cât ține de operatorii străini, pentru încălcarea cerinţelor minime de asigurare, Autoritatea Aeronautică Civilă poate refuza dreptul de aterizare pe teritoriul Republicii Moldova.

via | www.realitatea.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.