Știri

Expert Grup: Putem să ne aşteptăm la o încetinire esenţială a creşterii economice în 2014

Creşterea economică se va diminua esenţial în anul 2014, estimativ pînă la circa 3,0%, potrivit Centrului Analitic Independent „Expert Grup”, informează MOLDPRES. „Totuşi, şi această prognoză este supusă unor riscuri externe majore, asociate în mare parte cu înrăutăţirea situaţiei economice din Rusia şi Italia, care ar putea submina şi mai mult cererea pentru export şi influxurile de remiteri”, se arată într-o analiză semnată de Adrian Lupuşor, directorul „Expert Grup”. Potrivit acestuia, incertitudinea asociată cu tensionarea situaţiei din Ucraina, dar şi cu proximitatea alegerilor parlamentare, ar putea să afecteze activitatea investiţională, cu repercusiuni suplimentare asupra creşterii economice. Riscurile respective „necesită a fi luate în consideraţie de factorii de decizie în procesul implementării politicilor economice, monetare şi fiscale”. Ritmul creşterii economice se va diminua ca urmare a unor constrîngeri ce au fost consemnate în anul trecut.
„Deşi creşterea economică din 2013, la prima vedere, este una impresionantă, structura acesteia sugerează o serie de provocări cu care economia moldovenească se va confrunta în viitorul apropiat”,
este de părere expertul. În particular, avansul economic a fost determinat de suprapunerea mai multor factori de conjunctură (recuperarea în agricultură şi deprecierea monedei naţionale), în lipsa cărora economia ar fi crescut cu doar 3%-3,5%. În plus, mai menţionează Adrian Lupuşor, creşterea economică nu a fost una inclusivă, ramurile industriale care asigură circa jumătate din valoarea producţiei industriale fiind în declin, la fel ca şi exporturile spre circa 40% din pieţele externe. Totodată, creşterea a creat o bază de comparaţie care va fi dificil de menţinut în anul curent. Circa jumătate din acest avînt impresionant s-a datorat creşterii cu 41 la sută a valorii adăugate brute în sectorul agricol. Însă această evoluţie nu a avut la bază îmbunătăţiri structurale din sector, ci a fost alimentată de creşterea compensatorie după seceta din 2012, care a cauzat un declin de 20,1%. Este evident că în 2014 agricultura va înregistra performanţe mult mai modeste, avînd în vedere baza înaltă de comparaţie şi perpetuarea deficienţelor structurale din sector. Directorul „Expert Grup” mai menţionează că „un alt factor care a „umflat” creşterea economică din 2013 a fost deprecierea controlată a monedei naţionale faţă de dolarul SUA cu circa 4% şi faţă de euro cu 7,5% în comparaţie cu media din 2012, care a alimentat consumul, încasările la buget şi exporturile. Creşterea economică a Republicii Moldova în 2013 a fost de 8,9 la sută faţă de nivelul înregistrat în anul anterior, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică. Este cea mai mare creştere a economiei în perioada de la declararea independenţei. Potrivit datelor BNS, Produsul Intern Brut s-a apropiat de nivelul de 100 de miliarde de lei, preţuri curente de piaţă, cu 2 miliarde de lei peste nivelul prognozat de Ministerul Economiei în luna octombrie anul trecut. Ministerul Economiei prognozează o creştere economică cu 4,0 la sută în anul 2014, iar Banca Mondială a redus previziunea de la 4,0 la sută la 3,8 la sută. Bugetul de stat pentru anul 2014 a fost construit pe o creştere a Produsului Intern Brut de 4,0 la sută.

via www.moldpres.md

1347 vizualizări

Data publicării:

20 Martie /2014 17:19

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

economia | Ministerului Economiei | Expert-Group

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon