Știri

FMI: Republica Moldova va avea o creştere economică de 3,5 la sută în anul 2014

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează că în acest an Republica Moldova va înregistra o creştere economică de 3,5 la sută, urmată de un avans de 4,5 la sută în 2015, informează MOLDPRES cu referire la raportul World Economic Outlook, publicat marţi de instituţia financiară internaţională. FMI a revizuit în scădere previziunea de creştere de la 4,0 la sută cît anticipa în octombrie. Creşterea estimată pentru anul 2014 urmează un avans de 8,9 la sută înregistrat în 2013, cînd Republica Moldova a avut una din cele mai puternice creşteri economice din Europa. Perspectivele pe termen scurt sînt pozitive, dar există şi anumite riscuri de scădere a ritmului de creştere economică, inclusiv datorită unei creşteri economice fragile în statele care sînt principalii partenerii comerciali ai Moldovei, sînt de părere experţii. Fondul estimează că economia Rusiei va creşte cu 1,3 la sută în 2014, a României – cu 2,2 la sută, a Belarusului – cu 1,6 la sută. O nouă escaladare a situaţiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative în regiune, avertizează FMI în raportul World Economic Outlook. Autorii acestuia au ezitat să facă o estimare a evoluţiei economiei ucrainene.
"Fragilitatea zonei euro, unele politici naţionale de austeritate bugetară, instabilitatea crescută de pe pieţele financiare şi tensiunile geopolitice sporite generate de situaţia din Ucraina reprezintă riscuri importante", a explicat FMI.
Fondul şi-a revizuit în scădere estimările privind deficitul balanţei de plăţi în Republica Moldova, la 5,9 la sută, faţă de estimările din toamnă, care vorbeau de o cifră de 8,6 la sută. Fondul anticipează o rată a inflaţiei de 5,2 la sută la sfîrşit de an, mai mare decît prognoza din octombrie anul trecut, 4,3 la sută. În ceea ce priveşte regiunea CSI, din care face parte şi Republica Moldova, FMI anticipează o încetinire a creşterii economice pînă la 2,3 la sută în 2014, sub prognoza publicată în toamna anului trecut, de 3,4 la sută. Ministerul Economiei se aşteaptă la o creştere economică în anul 2014 de 4 la sută. Banca Mondială este mai rezervată în previziuni.
"Avînd în vedere dificultăţile actuale din mediul extern şi încetinirea prognozată a performanţei în agricultură, anticipăm diminuarea creşterii economice pînă la 2 procente în 2014 şi stabilizarea acesteia la 4-4,5 procente în perioada 2015-2017",
a declarat recent Qimiao Fan, directorul al Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina.

via moldpres.md

2486 vizualizări

Data publicării:

09 Aprilie /2014 15:51

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

FMI | prognoza economică

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon