Știri

(grafic) Cum a evoluat salariul mediu în învâțământ pe parcursul ultimilor nouă ani

Pe parcursul ultimilor nouă ani câştigul salarial mediu lunar pentru angajaţii din învăţământ s-a majorat de 3,5 ori. Astfel dacă în 2005 salariul mediu în învățământ era de puțin peste 880 de lei, anul trecut acesta a atins nivelul de circa 3080 de lei.
Cheltuielile pentru învăţământ fac parte din categoria cheltuielilor publice sociale. Având în vedere rolul semnificativ al capitalului uman în economie, cheltuielile pentru educaţie pot fi considerate mai degrabă nişte investiţii cu importante rezultate macroeconomice. De obicei, rezultatele investiţiilor în capitalul uman nu sunt imediate, dar acestea sunt un pilon important al creşterii economice durabile. Sarcina autorităţilor este de a investi eficient în învăţământ, de a sprijini iniţiativele educaţionale şi de a păstra forţa de muncă în ţară, este de părere analistul economic Daniela Dermengi.
Trebuie menționat faptul că 70% din mijloacele financiare alocate pentru învăţământ din bugetul public naţional le constituie cheltuielile de personal. Cheltuielile bugetare ale Republicii Moldova destinate învăţământului au reprezentat anul trecut circa 7% din Produsul Intern Brut şi acest procent a fost în scădere în ultimii patru ani. Comparativ cu alte ţări europene, această cotă este una destul de înaltă. Astfel, ţările Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru învăţământ în PIB sunt Danemarca (8,7%), Cipru (7,3%) şi Suedia (7,0%). La coada clasamentului se află România şi Cehia (câte 4,2%), Bulgaria şi Grecia (câte 4,1%) şi Luxemburg (3,7%).

via agora.md

2501 vizualizări

Data publicării:

10 Iunie /2014 09:21

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

salarii | învăţămînt | grafic | evolutia

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon