03
07 2014
1071

Oamenii de afaceri vor putea beneficia de consultaţii în materie de liber schimb cu UE

Oamenii de afaceri moldoveni vor putea beneficia de consultații gratuite în materie de aplicare a Acordului privind zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) cu Uniunea Europeană. Potrivit agenției „INFOTAG”, consultațiile vor fi oferite în cadrul unui proiect lansat de Camera de Comerț și Industrie, cu suportul Asociației Businessului European. Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Gheorghe Cucu, a menționat la lansarea proiectului că pătrunderea pe piața europeană nu este tocmai ușoară, iar agenții economici cunosc puțin noile condiții de comerț.
Pe parcursul a șapte luni ne propunem să creăm un sistem de serviciu consultativ permanent, prin intermediul căruia oamenilor de afaceri, în special, reprezentanților businessului mic, le vor fi explicate aspectele practice ale acestui acord. Pentru atingerea acestui scop am deschis o „linie fierbinte”. Concomitent, vor fi organizate seminare practice și informative, precum și alte activități destinate oamenilor de afaceri din diferite sectoare ale economiei Republicii Moldova, a spus Cucu.
Președintele Asociației Businessului European, Silvia Radu, a precizat că întreprinderile participante la proiect vor avea posibilitatea să preia experiența europeană și să găsească parteneri de afaceri. Șeful Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că UE crede nu în minuni, ci în acțiuni, în oameni și în tendința lor de a-și construi viitorul.
Acordurile semnate au creat condiții noi și un nou cadru legislativ pentru cooperare. Deja de agenții economici, cetățeni și guvernul Republicii Moldova depinde cum vor fi folosite aceste oportunități. Noi suntem dispuși să ajutăm în acest sens, dar cetățenii RM trebuie să implementeze ei înșiși prevederile acordului semnat, dar și să profite de beneficiile oferite de acord, a subliniat diplomatul.
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Suediei în R.Moldova, Ingrid Tersman, de asemenea a declarat sprijinul guvernului suedez, asigurând că „R.Moldova are în persoana Suediei un partener sigur în implementarea DCFTA”. „INFOTAG” precizează: Până în anul 2020, Suedia va oferi Republicii Moldova peste 100 mil. euro pentru realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, a declarat, în timpul recentei sale vizite la Chișinău, că Suedia sporește sprijinul anual pentru R.Moldova de la 11 mil. euro la 14 mil. euro.

via www.infotag.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.