17
12 2014
1236

Parlamentul European a votat: Mai multe tone de mere, struguri și prune vor ajunge fără taxe în UE

Republica Moldova va putea exporta până la 40 de mii de tone de mere, 10 de mii de tone de struguri și 10 de mii de tone de prune fără taxe în Uniunea Europeană. Proiectul de rezoluție a fost votat miercuri de Parlamentul European, transmite Unimedia.Pentru aprobarea documentului au votat 551 de eurodeputați, împotrivă – 67, iar 23 s-au abținut. Această decizie va trebui să ajute la compensarea pierderilor producătorilor agricoli moldoveni legate de blocarea motivată politic a exporturilor pe piața Federației Ruse. „Majoritatea acestor produse, cel mai probabil, vor fi importate pe piața României”, se mai spune în comunicatul de presă.
Importanța deciziei aprobate astăzi se extinde dincolo de careva cantități de mere, struguri și prune. Aceasta este o demonstrație de solidaritate în fața greutăților: este o gură de aer proaspăt pentru un sector de importanță vitală a economiei moldovenești afectată de embargoul rus irațional, de care are de suferit și Uniunea Europeană, a declarat raportorul, Sorin Moisă, după procedură de vot.
Amintim că în luna august curent Comisia Europeană a decis să dubleze contingentele de export pentru Republica Moldova fără taxe vamale negociate în Acordul de Comeţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) pentru mere (de la 40 de mii de tone la 80 de mii), pentru prune (de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone), pentru struguri (de la 10 de mii de tone la 20 de mii de tone). DCFTA a început să fie aplicat provizoriu din 1 septembrie 2014.

via unimedia.info

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.