14
08 2014
1240

Peste 50 mii de funcţionari vor fi testaţi de CNA privind integritatea profesională

Peste 50 de mii de angajaţi publici vor fi supuşi verificărilor în cadrul testului de integritate profesională, care a început astăzi. Mai multe detalii privind această testare au fost oferite astăzi de către directorul adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Cristina Ţărnă, informează MOLDPRES. Potrivit sursei citate, acest test presupune crearea şi aplicarea unor situaţii virtuale, simulate asupra unui agent public în vederea urmăririi pasive a conduitei acestuia.
Se creează o situaţie foarte similară cu activitatea de zi cu zi a agentului public testat. Astfel, testorul, pretinzînd că este un cetăţean de rînd, se apropie de funcţionar pentru a vedea în ce mod este tratat, dacă angajatul îşi depăşeşte atribuţiile de serviciu sau încearcă să extorcheze bani,a explicat Ţărnă.
Directorul adjunct CNA a specificat că agentul public va pica testul în cazul în care se implică în acte de corupţie sau nu declară ofertele de mită primite. În acest caz el riscă să fie sancţionat disciplinar, prin eliberarea din funcţie. Dacă angajatul public testat va da dovadă de integritate profesională, instituţia care a realizat testarea comunică rezultatul conducerii entităţii respective, în termen de şase luni de la data testării, asigurînd confidenţialitatea. Subiecţi ai testării integrităţii profesionale sînt entităţile publice, agenţii publici şi testorii de integritate profesională care pot fi sancţionaţi disciplinar. Angajaţii CNA vor fi testaţi de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Legea privind testarea integrităţii profesionale a fost adoptată de către Parlament la sfîrşitul anului 2013 şi a intrat în vigoare la 14 februarie 2014.

via http://moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.