28
01 2014
966

Piaţa achiziţiilor publice în ţările UE va fi deschisă pentru agenţii economici

Agenţii economici din Republica Moldova vor putea participa la achiziţiile publice organizate în ţările Uniunii Europene, după semnarea Acordului de Asociere. Textul documentului, parafat la Vilnius în toamna anului trecut, mai prevede crearea unei autorităţi independente care să examineze plângerile în domeniul achiziţiilor publice şi ajustarea legislaţiei în domeniu la standardele europene. Unul dintre avantajele de care vor putea beneficia agenţii economici din Republica Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere, este deschiderea pieţei achiziţiilor publice. Astfel, chiar din momentul intrării în vigoare a documentului, aceştia vor fi liberi să participe la tendere organizate de instituţiile europene, spune ministrul adjunct al Finanţelor, Ştefan Creangă. În ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei, autorităţile de la Chişinău s-au angajat să o racordeze la acquis-ul comunitar în decursul a 9 luni, de la semnare. În primul rând, ar urma să fie creată o autoritate independentă care să examineze plângerile şi încălcările în domeniu, a adăugat viceministrul Finanţelor, Ştefan Creangă.
Datele reflectate în rapoartele de audit ale Curţii de Conturi arată că dintre neregulile în administrarea finanţelor publice, cele legate de achiziţiile publice produc cele mai mari prejudicii,
a subliniat Tatiana Savva, economist al Centrului Analitic Expert Grup. O altă prevedere a Acordului de Asociere se referă la companiile de stat, dar şi la cele private, care oferă utilităţi publice, precum servicii de apă şi canalizare, energie electrică, servicii de poştă, care au o poziţie dominantă piaţă. Acestea vor fi obligate să organizeze achiziţii publice la cumpărarea materiei prime pentru prestarea serviciilor.

via mf.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.