15
10 2015
1035

Politele Carte Verde ar putea fi vandute doar de companii cu 3 ani vechime pe RCA

Doar asiguratorii cu o experienta de cel putin trei ani in vanzarea asigurarilor auto RCA interne ar putea vinde si polite Carte Verde, cu exceptia cazului in care 51% si mai mult din actiunile asiguratorului sunt detinute de o persoana sau un grup de persoane, fiecare avand rating al unei agentii internationale specializate. Aceasta prevedere, care vine sa completeze Legea RCA nr. 414 - XVI din 2006 a fost propusa recent de catre un grup de deputati sub forma unui proiect de lege, care in prezent se afla in procedura de obtinere a avizelor de specialitate. Ulterior, acesta va fi supus votului Parlamentului. Acelasi proiect de lege propune ca lista agentiilor internationale specializate si nivelul minim de rating sa fie aprobate de autoritatea locala de supraveghere (CNPF). Mentionam ca in prezent, potrivit Legii RCA nr. 414 - XVI din 2006, o societate de asigurare poate vinde polite Carte Verde daca indeplineste urmatoarele conditii (suplimentar fata de conditiile necesare pentru vanzarea RCA intern):
  • Participa cu mijloacele banesti proprii la contributia initiala a Fondului de Compensare;
  • Participa cu mijloacele banesti proprii, in cote egale, la garantia bancara externa stabilita de Consiliul Birourilor, obligatie ce se extinde pe intreaga perioada in care Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) mentie aceasta garantie, in conformitate cu criteriile stabilite de Consiliul Birourilor.
Elaborarea acestui proiect de lege vine in contextul indeplinirii unor masuri asumate de autoritatile de la Chisinau in vederea asigurarii stabilitatii pietei Carte Verde si evitarii potentialei suspendari a Moldovei din sistemul international Carte Verde. Printre aceste masuri se numara inclusiv minimizarea riscurilor existente pe piata, inasprirea cerintelor privind stabilitatea financiara a companiilor de asigurare, dar si alinierea la standardele europene de solvabilitate, potrivit unui plan de activitate propus recent de Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor Carte Verde. Reaminitim ca Moldova a evitat suspendarea din sistemul international Carte Verde, iar termenul a fost amanat de Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor Carte Verde pana la data de 1 aprilie 2016. Mai multe detalii pe acest subiect gasiti aici. In Moldova sunt 10 companii autorizate sa vanda polite Carte Verde, respectiv ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurari, VICTORIA Asigurari si ASTERRA Grup. Pentru a vizualiza rezultatele Carte Verde pentru S1 2015 - click aici

via | www.xprimm.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.