Știri

Unii moldoveni au declarat venituri mai mici decât cheltuielile efectuate

11 mii de contribuabili, persoane fizice, au declarat pentru anul trecut venituri mai mici decât cheltuielile efectuate. Discrepanţele au fost stabilite la examinarea declaraţiilor pe venit, prezentate la FISC până pe 31 martie anul curent. Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a menţionat, într-un interviu pentru Radio Moldova, citat de IPN, că analiza s-a făcut în contextul dreptului de aplicare a metodelor şi surselor indirecte de estimare a veniturilor persoanelor fizice, care rezultă din modificările promovate în Codul Fiscal.
„Din aceste 11 mii de persoane fizice am selectat 50, iar mai apoi ne-am oprit la 20, care vor fi supuse verificării prin aplicarea acestor metode şi surse indirecte, deoarece nu excludem faptul că în sistemul informaţional puteau să se fi strecurat unele erori şi nu dorim să deranjăm fără motiv oamenii“, a spus şeful de la FISC.
Divergenţele între veniturile declarate de aceste 20 de persoane şi procurările efectuate pe parcursul anului 2012 sunt cele mai mari. Acestea constituie zeci de milioane de lei. „Suntem la etapa când trimitem acestor persoane înştiinţări, căci ele trebuie să cunoască că sunt verificate prin aplicarea metodelor şi surelor indirecte de impozitare. Le dăm o perioadă ca să prezinte date suplimentare, poate unele venituri au fost obţinute peste hotare şi ele au fost declarate în ţările respective. Vom lucra cu aceşti contribuabili ca ei să declare benevol veniturile şi să plătească impozitele cuvenite. Dacă nu vor dori să se conformeze benevol, veniturile pe care nu le-au declarat vor fi impozitate oricum. Legislaţia admite o eroare de până la maximum 300 de mii de lei. Dacă veniturile depăşesc cheltuielile cu mai mult de 300 de mii de lei atunci contribuabilul se consideră că prezintă risc sporit şi este supus metodelor şi surselor indirecte de estimare“, a explicat şeful de la FISC. Ion Prisăcaru nu a dat nume, făcând referire la confidenţialitatea informaţiei, dar a precizat că printre aceste persoane nu sunt demnitari de stat. Şeful IFPS a relevat că în etapele următoare se va lucra şi cu ceilalţi contribuabili în declaraţiile cărora au fost depistate divergenţe între venituri şi cheltuieli. Întrebat, când va fi în măsură fiscul să prezinte societăţii civile prima informaţie despre impactul aplicării metodelor şi surse indirecte de estimare a veniturilor persoanelor fizice, Prisăcaru a spus că, probabil, spre finele anului, transmite IPN. Subiecţi ai estimării prin metode şi surse indirecte sunt persoanele fizice care în perioada unui an fiscal, cu începere din 1 ianuarie 2012, obţin proprietăţi, bunuri imobiliare, valori mobiliare, mijloace de transport ce depăşesc cumulativ suma de 1milion de lei şi efectuează cheltuieli individuale ce depăşesc 500 de mii de lei. Informaţiile despre cheltuieli se obţin de la – Serviciul Vamal, Cadastru , Registru, BNM, birourile notariale şi alte surse prevăzute în modificările la Codul Fiscal.

via www.contabilsef.md

1445 vizualizări

Data publicării:

31 Iulie /2013 16:45

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

metode indirecte de estimare | persoane fizice | inspectoratul fiscal

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon