14
07
2014

1930

Prioritățile UE privind tranziția la economia cunoașterii, promovată prin Agenda de e-Transformare a Republicii Moldova
Economia globală contemporană se află într-o etapă de tranziție către o economie a cunoașterii. Într-un așa moment, de schimbare a regulilor economice, nu poate fi nicidecum ignorat rolul tehnologiilor informaționale care accelerează și facilitează transferul de cunoștințe și utilizarea, în general, a datelor.
În acest sens, Agenda Digitală pentru Europa (una dintre cele 7 inițiative pilot ale Strategiei Europa 2020) urmărește exploatarea la maxim a potențialului social și economic al tehnologiilor informaționale prin stimularea inovației și investițiile în capitalul uman și infrastructura IT.
Cum o economie bazată pe cunoaștere este inseparabilă, ba chiar imposibilă fără resursele de cunoaștere – date, expertiză, know how, prioritățile UE în domeniu se referă la asigurarea tuturor elementelor necesare pentru utilizarea la standarde maxime de eficiențe a unui volum grandios de informație. Și în acest caz ne referim la:
- Suportul unor idei de utilizare a „big data”* cantităților marti de date, parvenite din domeniul energetic, de științe sociale, mediu, etc;
- Lansarea de parteneriate publice-private privind big data (parteneriate nu doar cu companiile care dezvoltă/dețin software-ul pentru administrarea datelor, dar și companiile din domeniile care generează un volum imens de informație, precum cel medical, retail, banci și asigurări, etc.)
- Investiții în infrastructură IT, software și capital uman pentru stocarea, procesarea, sistematizarea și utilizarea eficientă a infomației, respectând în acelașii timp cele mai înalte standarde de securitate a datelor.
- eficientizarea și transparentizarea actului guvernării;
- creșterea gradului de alfabetizare digitală;
- eficientizarea comunicării interinstituționale.
-
Domeniu:
-
Nr. revistei:
-
Instituție: