23
10 2014
1152

Studiu de caz: în ce mod identificarea mobilă în lumea virtuală oferă acces la serviciile publice în Republica Moldova

Soluţia Mobile e-ID în MoldovaSTUDIU DE CAZ

Introducere

În anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a lansat agenda de e-Transformare a Guvernării cu scopul îmbunătăţirii prestării serviciilor publice, sporirii eficienţei şi transparenţei administrative, precum şi combaterii corupţiei prin promovarea inovaţiilor, Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC).

Banca Mondială a aprobat creditul IDA în valoare de 20 milioane dolari pentru sprijinul implementării proiectului de e-Transformare a Guvernării (eTG).

Ca urmare, Programul Strategic al Guvernului pentru Modernizarea Tehnologică (e-Transformare), prevede redesign-ul şi digitalizarea serviciilor, o guvernare eficientă şi deschisă prin intermediul schimbului de date şi interoperabilităţii sistemelor IT guvernamentale, cloud computing şi utilizarea repetată a platformelor comune, platformelor de date deschise şi mobile. Guvernul a înfiinţat Centrul de guvernare electronică/ Oficiul central de informare din cadrul Cancelariei de Stat şi a desemnat coordonatori de e-Transformare a Guvernării în cadrul ministerelor şi agenţiilor pentru a asigura coordonarea acţiunilor atât la nivelul cross-sectorial, cât şi sectorial şi a gestiona transformarea digitală la toate nivelele de guvernare.

Ca parte integrantă a proiectului eTG, Guvernul a creat serviciul Mobile eID (MeID), ca un element principal al accesului la serviciile publice. Platforma MeID a fost creată pentru a asigura viteza, confidenţialitatea, confortul şi transparenţa accesului digital la serviciile guvernului şi informaţii pentru cetăţeni, inclusiv aplicaţii online şi copii ale documentelor oficiale.

Serviciul Semnătura Mobilă a fost lansat în septembrie 2012, în parteneriat cu operatorii de telefonie mobilă Moldcell/TeliaSonera şi Orange. Guvernul a format parteneriate publice-private cu operatorii de telefonie mobilă în mod deliberat, bazându-se pe angajamentul acestora privind implementarea inovațiilor în domeniu, prestarea serviciilor de calitate clienților şi competenței/abilității de a emite semnături mobile cetăţenilor din toată ţara. La Congresul Mondial al Mobilităţii din 2013 de la Barcelona, Guvernul Republicii Moldova a primit premiul mondial de m-Guvernare în domeniul telefoniei mobile de la GSMA pentru proiectul Semnătura Mobilă.

Studiul de caz complet poate fi descărcat aici: Moldova Mobile e-ID Solution

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.