The expert position
Search
The period of publication
at
to
catalogul tematic
Keyword
Availables
services
For the command select the service you want from the category
Search
BGPF

Potrivit art. 88 alin. (1) din Codul fiscal, fiecare angajator care plătește salariu (inclusiv primele și facilitățile acordate) salariatului este obligat să calculeze, ținând cont de scutirile solicitate de angajat și de deducerile aplicabile, și să rețină din aceste plăți impozitul, determinat conform modului stabilit de Guvern.
Modul de calculare, reținere și achitare a impozitului pe venit reținut din salariu și din alte plăți efectuate de către angajator în folosul salariatului, persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător, aferente muncii prestate în conformitate cu prevederile Codului fiscal nr.1163/1997, se reglementează prin Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit pct.38 din Regulamentul nominalizat, determinarea venitului impozabil și calcularea impozitului pe venit ce urmează a fi reținut la sursa de plată se efectuează prin metoda cumulativă, de la începutul anului fiscal sau, în cazurile în care persoana fizică rezidentă s-a angajat sau a început formarea profesională în învățământ dual pe parcursul anului fiscal curent, de la data angajării sau începerii formării profesionale în învățământ dual.
Determinarea scutirilor acordate persoanei fizice rezidente se efectuează prin metoda cumulativă, de la începutul anului fiscal sau, în cazurile în care persoana fizică s-a angajat sau a început formarea profesională în învățământ dual pe parcursul anului fiscal curent, din luna următoare celei în care a fost depusă cererea pentru acordarea scutirilor.
De asemenea, menționăm că, potrivit modului de completare a „Fișei personale de evidență a veniturilor sub formă de salariu și alte plăți efectuate de către angajator în folosul persoanei fizice, aferente muncii prestate, precum și impozitul pe venit reținut din alte plăți” (anexa nr.8 la Regulamentul menționat), în cazul în care venitul impozabil este mai mic decât zero, în col.7.8 „Venitul impozabil” din Fișa personală menționată se înscrie „0”.
Prin urmare, în situația în care, pe parcursul perioadei fiscale (luna), pentru unii salariați ai entității impozitul pe venit se determină cu o valoare negativă, suma acestuia, care se înscrie în col.7.10 din Fișa personală menționată, va micșora suma totală a impozitului pe venit, determinată pe entitate pentru luna de gestiune care urmează să fie transferată la buget.
Astfel, în cazul în care impozitul pe venit aferent plăților salariale pentru luna de gestiune constituie o valoare negativă pentru toți salariații entității, atunci, în col.5, la codul sursei de venit „SAL” tabelul nr.1 din Declarația forma IPC21, suma impozitului pe venit se reflectă cu valoare negativă (cu semnul „minus”).
Totodată, în cazul în care impozitul pe venit aferent plăților salariale pentru luna de gestiune, determinat ca plată către buget pentru unii salariați, este mai mare decât suma impozitului care urmează a fi rambursată altor salariați, în coloana 5, la codul sursei de venit „SAL” din tabelul nr. 1 al Declarației forma IPC21, se va reflecta diferența dintre suma stabilită ca plată către buget și suma care urmează să fie rambursată salariaților.
17 April /2025 08:00

16 April /2025 08:00

În conformitate cu prevederile pct.211 din Instrucțiunea cu privire la modul de completare a formularelor-tip ce atestă rezidența și impozitul pe venit achitat de către nerezidenți în Republica Moldova, aprobată prin anexa nr.7 la Ordinul Ministrului Finanțelor nr.50/2017, Certificatul de rezidență (Forma 1-DTA17) se eliberează pentru fiecare categorie de contribuabili după cum urmează:
1. Pentru persoanele juridice şi întreprinderile cu statut de persoană fizică, care desfășoară activitate de întreprinzător:
- Cererea de eliberare a Certificatului de rezidență (Forma CCR17).
2. Pentru persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova:
- Cererea de eliberare a Certificatului de rezidență (Forma CCR17);
- Copia buletinului de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea şi domiciliul persoanei fizice, cu excepţia cazului în care cererea este semnată prin intermediul Serviciului guvernamental de semnătură electronică (MSign), conform prevederilor Legii Republicii Moldova nr.124/2022, personal, de către contribuabil.
3. Pentru persoanele fizice cetăţeni străini sau apatrizi care, în scopuri fiscale, au obţinut statut de rezident al Republicii Moldova:
- Cererea de eliberare a Certificatului de rezidență (Forma CCR17);
- Copia paşaportului persoanei fizice cetăţean străin sau a paşaportului apatridului ori copia permisului de şedere (provizoriu) sau copia buletinului de identitate, cu excepţia cazului în care cererea este semnată prin intermediul Serviciului guvernamental de semnătură electronică (MSign), conform prevederilor Legii Republicii Moldova nr.124/2022, personal, de către contribuabil;
- Documentul în original, eliberat de Poliţia de Frontieră, despre intrările şi ieşirile în/din Republica Moldova pentru anul fiscal respectiv, care atestă prezenţa persoanei fizice cetăţean străin sau apatrid în Republica Moldova pentru o perioadă sau perioade ce depăşesc în total 183 de zile.
La calcularea perioadei de 183 de zile se vor include toate zilele prezenței fizice, inclusiv zilele de sosire şi de plecare.
Nu se vor include în calculul perioadei de 183 de zile:
– tranzitul între două puncte diferite în afara Republicii Moldova, dacă persoana este prezentă în Republica Moldova mai puţin de 24 de ore;
– vacanțele petrecute în afara Republicii Moldova;
– pauze scurte (indiferent de motiv) petrecute în afara Republicii Moldova.
16 April /2025 08:00

15 April /2025 08:00

b) să dea indicații privind executarea obligațiilor contractuale în măsura în care este necesar conform contractului sau rezultă dintr-o cerere de a da indicații în temeiul dispozițiilor art.1486 din Codul civil.
15 April /2025 08:00

b) un teren cu un ansamblu rezidențial format din mai multe case individuale și/sau clădiri cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există unități și părți comune;
c) orice alte clădiri care au în componență unități deținute cu drept de proprietate exclusivă, precum și un teren, amenajări și/sau servicii, care fac obiect de drept al proprietății comune pe cote-părți.
15 April /2025 08:00

14 April /2025 08:00
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *