News

Bursele de mărfuri autorizate în UE vor fi recunoscute. Proiect aprobat în lectura a doua

Bursele de mărfuri autorizate în UE vor fi recunoscute în țara noastră. În acest sens, Legea nr.1117/1997 privind bursele de mărfuri va fi completată cu prevederi noi. Parlamentul a aprobat în ședința din 29 februarie curent, în lectura a doua, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce se referă la facilitarea activității mediului de afaceri (pachetul nr. IV), ce conține prevederi noi inclusiv la legea menționată.

 

Astfel, se vor considera burse de marfuri și întreprinderile care întrunesc, în mod cumulativ, următoarele cerințe:

  • sunt înregistrate în conformitate cu Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali și sunt deținute integral de burse de mărfuri care la rândul lor activeazaă și sunt fondate în statele membre ale Uniunii Europene;
  • întreprinderile fondatoare îndeplinesc în țara de origine condițiile de înfiintare prevaăzute de lege;
  • întreprinderile sunt recunoscute în calitate de burse de mărfuri funcționale de autoritățile publice abilitate cu supravegherea sau reglementarea burselor de mărfuri din statul de origine sau Camera de Comerț și Industrie din statul de origine.

 

Totodată, proiectul prevede acordarea posibilității de efectuare a achizițiilor publice prin intermediul burselor de mărfuri în cazul achizițiilor de bunuri, doar în situațiile în care se îndeplinesc cerințele legale pentru a derula achiziții în baza negocierilor fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

 

În același timp, Bursa de mărfuri va putea să desfășoare și activități secundare care facilitează sau asigură buna desfășurare a activităților enumerate mai sus, cum ar fi: realizarea, administrarea și comercializarea sistemelor informatice specifice burselor de mărfuri, organizarea de seminare și instruiri în scopul pregătirii participanților în domeniul burselor de mărfuri etc.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

258 views

The date of publishing:

29 February /2024 13:55

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

autorizație de activitate | Proiect | marfuri

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon