News
Ce măsuri ale politicii fiscale pentru anul 2023 vizează persoanele fizice
Mecanismul de impozitare progresivă a veniturilor persoanelor fizice-cetățeni, care poate fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2023, presupune impozitarea cu 12% a venitului anual impozabil ce nu depășește plafonul de 1 mil. lei și, respectiv, cu 18% în cazul venitului anual ce depășește 1 mil. lei. Totodată, persoanelor fizice rezidente care obțin un venit impozabil anual mai mic de 360 mii lei, li se va păstra dreptul de utilizare a scutirii personale, cuantumul căreia pentru anul viitor rămâne la nivelul anului 2022 (vezi prevederile art.33 din Codul fiscal).
Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative, ce vizează politica fiscală pentru anul 2023 a fost aprobat de Parlament în prima lectură.
Astfel, pe lângă revenirea la impozitarea progresivă a veniturilor, proiectul mai prevede revizuirea cuantumului impozitului pe venitul reținut la sursa de plată din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente de către bănci, asociații de economii și împrumut, precum și emitenții de valori mobiliare corporative, fiind propusă majorarea cotei impozitului pe venit de la 3% la 7% (amintim, redacția inițială a proiectului prevedea majorarea cotei acestui impozit până la 12%). Se estimează că impactul bugetar al acestei măsuri va fi de circa 233,5 mil.lei. Totodată, aici se propune completarea cu prevederi ce reglementează obligația plătitorului de venituri de a reține impozitul pe venit la sursa de plată din veniturile îndreptate persoanelor fizice aferente valorilor mobiliare de stat.
În același timp, se propune ca creșterea sau pierderea de capital să nu fie recunoscută în scopuri fiscale în cazul înstrăinării unui autoturism care a fost în proprietatea contribuabilului cel puțin 3 ani până la data înscrierii, cu excepția celor de colecție sau de interes istoric sau etnografic.
Suplimentar, în vederea asigurării clarității privind determinarea creșterii de capital la înstrăinarea bunurilor aflate în devălmășie, se propune introducerea unor prevederi noi la art. 40 din CF (Determinarea creșterii sau pierderii de capital), conform căreia creșterea/pierderea de capital provenită din vânzare, schimb din altă formă de înstrăinare a locuinței – proprietate comună în devălmășie să se determine ca diferență dintre suma încasată și baza valorică a acestor active de către unul din proprietari, în baza acordului comun.
Încă o prevedere este stabilirea noului termen de prezentare și examinare a cererii de restituire a supraplății impozitului pe venit de către persoanele fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător.
Astfel, dacă la momentul de față CF stabilește că, respectiva cerere de restituire se depune începând cu 1 iunie – pentru CET18 prezentate în mod electronic şi 1 iulie – pentru declarațiile prezentate pe suport de hârtie, proiectul vine cu propunerea de oferire a dreptului de a depune cererea privind restituirea impozitului pe venit plătit în plus începând cu ziua următoare celei de prezentare a CET18, cu excepția cazului în care persoana fizică intenționează să își schimbe domiciliul permanent din RM. De asemenea, CF poate prevedea expres că, cererea depusă anterior termenului stabilit, se examinează începând cu ziua următoare după prezentarea declarației.
Menționăm, proiectul ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2023 urmează a fi votat în lectura a doua.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1239 views
The date of publishing:
14 December /2022 07:59
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Tags:
Impozitul pe venit | scutire personala | persoane fizice
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.