News

Ministerul Finanțelor: nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget

În perioada ianuarie - noiembrie 2021 în bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 67,9 mld. lei, cu 12,4 mld. lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, comunică Ministerul Finanțelor.
 
Cheltuielile au constituit 70,9 mld. lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 7,2 mld. lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,0 mld. lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 12,1 mld. lei. 

 

Totodată, veniturile bugetului de stat, în perioada de referință au constituit 43,0 mld. lei, înregistrând o creștere de 8,8 mld. lei față de perioada similară a anului precedent.

 

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 17,7 mld. lei, cu 2,7 mld. lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 25,5 mld. lei, fiind în creștere cu 5,4 mld. lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

 

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 46,8 mld. lei, fiind în creștere cu 3,3 mld. lei față de aceeași perioadă din anul 2020. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,8 mld. lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 8,0 mld. lei.

 

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie - noiembrie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral, reiterând faptul că, nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților. 

 

 

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014 prioritar este onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale.


via | mf.gov.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

604 views

The date of publishing:

10 December /2021 15:55

Domeniu:

Administrare fiscală | Noutăți | Legislație fiscală | Lege bugetară anuală

Tags:

ministerul finantelor | venituri | cheltuieli | anul 2021

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon