The person who aren't residents

icon Entitatea suportă cheltuielile pentru bilete de călătorie și cazare ale nerezidentului. Se consideră acestea venituri obţinute de nerezident pe teritoriul RM?

La invitaţia entităţii  „X” în Republica Moldova sosește un rezident din Turcia  pentru a presta servicii de consultanță în cadrul acesteia.  În acest sens, entitatea suportă cheltuielile pentru bilete de călătorie, cazare și hrană în folosul acestuia din contul entității. În contextul prevederilor Codului Fiscal şi a Convenţiei privind evitarea dublei impuneri, ce impozite urmează a fi reţinute şi achitate din plățile îndreptate în favoarea persoanei fizice nerezidente?...

author icon

Alina Vragaleva-Platița

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon This article is intended only for subscribed users. For subscribe you need to select the subscription

I am subscriber
image

Premium Subscription

2 499 MDL

Order now
image

Electronic subscrisption

1 599 MDL

Order now
image

Electronic subscrisption

799 MDL

Order now

404 views

The date of publishing:

21 June /2024 07:30

Catalogul tematic

Noutăți fiscale | Noutăți fiscale | Impozitarea nerezidenţilor | Nerezident

Tags:

entitate | consultatii | servicii de proiectare | regim fiscal

4 comments

STEINEL IMMOBILIEN UND MANAGEMENT S.R.L.

24 June /2024 11:37

Buna ziua, Pana in 2022 veniturile pentru transport, cazare au fost considerate ca alte venituri, conform art.71 alin(1) lit.u). Din 2023 acest punct a fost exclus. Am avut si Baza generalizată a practicii fiscale intrebare 29.4.25 care la moment este in arhiva. Reise ca daca intrebarea 29.4.25 este plasata in arhiva si Alte venituri din CF, art.71 alin (1) lit.u nu mai sunt, putem considera ca platile pentru transport, cazare deja nu mai sunt considerate ca venituri impozabile ale nerezidentului. Sau ceva nu intelegem corect? Multumim anticipat si contam pe un raspuns cat mai promt!

Marina Caldare

25 June /2024 14:45

icon

STEINEL IMMOBILIEN UND MANAGEMENT S.R.L.

Stimate utilizator, După cum se menționează în articol: ...în cazul în care plăţile suportate de către un agent economic rezident în favoarea persoanei fizice nerezidente sub formă de plăţi pentru cazare, transport și hrană „sunt asociate activităţilor generatoare de venituri” prevăzute la art.71 alin.(1) din CF, cu excepţia celor de la alin.(1) lit.a) din articolul menţionat, regimul fiscal aplicat acestora va fi cel general stabilit, plătitorul având obligaţia de calculare şi achitare a impozitului pe venit. În acest sens, esențială este activitatea generatoare de venituri. (baza legală scrisoarea MF nr.15/2-14/261 din 4 octombrie 2023). Mulțumim!

STEINEL IMMOBILIEN UND MANAGEMENT S.R.L.

28 June /2024 09:48

icon

Marina Caldare

Buna ziua, Va rog sa-ni spuneti in mod concret, in ce litera de la alineatul (1) al articolului 71 din CF sunt specificate venituri obtinute de nerezident pe teritoriul RM pentru cheltuielile suportate de catre entitatea RM pentru biletul si cazarea acestui nerezident? Multumesc!

Marina Caldare

11 July /2024 11:55

icon

STEINEL IMMOBILIEN UND MANAGEMENT S.R.L.

stimate utilizator, vă recomandăm să consultați poziția MF, oferită în scrisoarea MF nr.15/2-14/261 din 4 octombrie 2023 (baza leaglă). Totodată, vă recomandăm să atrageți atenția la sintagma „ACTIVITATEA GENERATOARE DE VENIT”

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon