Documents and comments

icon SIMM20: Declararea impozitului pe venit de către agenții economici subiecți ai sectorului ÎMM pentru perioada fiscală 2020

La finele anului 2019, prin Legea nr.171/2019 cu privire la modificarea unor acte legislative, au fost operate modificări la Capitolul 71 din Codul fiscal, fiind  modificat obiectul impozabil aferentă regimului fiscal  pentru agenții economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (IVAO).   Astfel, a fost extinsă sfera de aplicare a impozitului în mărime de 4% prin înlocuirea noțiunii bazei impozabile: venitul operațional a fost substituit cu venitul determinat conform contabilității financiare...

author icon

Parascovia Cebotarenco

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon This article is intended only for subscribed users. For subscribe you need to select the subscription

I am subscriber
image

Premium Subscription

2 499 MDL

Order now
image

Electronic subscrisption

1 599 MDL

Order now
image

Electronic subscrisption

799 MDL

Order now

4629 views

The date of publishing:

19 January /2021 08:00

Catalogul tematic

Impozitul pe venit | Noutăți

Tags:

SIMM20 | IVAO | dare de seamă anuală | impozit pe venit | monitorul.fisc.md | IMM

3 comments

Craciun Maria

19 January /2021 16:31

Articolul e foarte bun. Unica intrebare este cum trebuie sa procedeza compania in caz ca pe parcursul anului compania a calculat provizioane DT 714 CT 538 dar in anul urmator provizioanele au fost consumate DT 612 CT 538. In acest caz in anul urmator entitatea va fi nevoita sa achite 4% din suma provizioanelor consumate?

Marina Damaschin

20 January /2021 13:37

icon

Craciun Maria

Bună ziua. Mulțumim pentru întrebare. Am adresat solicitarea DVS autorilor și vom reveni cu un răspuns imediat ce îl obținem.

Marina Damaschin

25 January /2021 15:35

icon

Marina Damaschin

Bună ziua! În conformitate cu art. 542 alin. (1) și (3) din Codul fiscal, obiect al impunerii este venitul determinat conform contabilităţii financiare, obţinut în perioada fiscală de declarare. În obiectul impunerii nu se includ veniturile: a) din subvenţii sau granturile prevăzute la art.20 lit.z2) şi z12); b) din recuperarea prejudiciului material; c) veniturile din plusurile de active imobilizate şi circulante, constatate la inventariere; d) din decontarea datoriilor cu termen de prescripţie expirat faţă de persoanele interdependente; e) din dividende; f) din compensarea pierderilor în urma calamităţilor şi altor evenimente excepţionale; g) rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul venitului impozabil în perioada aplicării regimului general; h) rezultate din diferenţa de curs valutar.

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon